Mainos

Heinäluoma Lipposen seuraajaksi

Eero Heinäluoman valinta varmistui jo ensimmäisellä äänetyskierroksella. Heinäluoman mukaan hallituspaikkakysymys ratkaistaan alkusyksystä.

SDP:n puoluekokous valitsi tänään odotetusti puoluesihteeri Eero Heinäluoman puolueen uudeksi puheenjohtajaksi.

Valinta tapahtui Jyväskylässä jo ensimmäisellä äänestyskierroksella, kun Heinäluoma sai 201 ääntä eli yli puolet äänistä. Ulkoministeri Erkki Tuomioja sai 138 ja opetusministeri Tuula Haatainen 11 ääntä.

12 vuotta SDP:n puheenjohtajana toiminut Paavo Lipponen jätti eilen kokousväelle liikuttuneet jäähyväiset. Jäähyväispuheessaan hän muistutti muun muassa EU:n perustuslain hyväksymisen tärkeydestä.

Arja Alho ja Johannes Koskinen vetäytyivät eilen kisasta.

Erityisavustaja Maarit Feldt-Ranta valittiin SDP:n uudeksi puoluesihteeriksi. Hän sai vaalissa 252 ääntä. SDP:n ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi äänestettiin kansanedustaja Pia Viitanen ja toiseksi varapuheenjohtajaksi työministeri Tarja Filatov.

Eero Heinäluoma

Takaisin suurimmaksi

Puheenjohtajavaalin jälkeen nähtiin tunteellinen vallanvaihtoseremonia, jossa vaihdeltiin kiitoksia ja kehuja puolin ja toisin. Ensimmäisenä onnittelemaan ehti Lipponen.

Lipponen hehkutti puolueen saaneen lahjakkaan ja taitavan puheenjohtajan. Hän suitsutti seuraajansa tehneen erinomaisen työn puoluesihteerinä ja sanoi olevansa varma siitä, että Heinäluoma nostaa SDP:n seuraavissa eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi.

-Kaikkea hyvää. Minä tiedän, että se on välillä yksinäinen homma, hän evästi.

Heinäluoma sanoi liikutuksen pala kurkussaan pitämässään kiitospuheessa päätöksen laittavan kovan vastuun myös hänen omien ajatustensa ylle.

-Tiedän, ettei SDP:n puheenjohtajan tehtävä ole aina niitä maailman helpoimpia, mutta haluan sanoa, että arvostan tosi paljon tämän liikkeen kykyä keskustella, olla välillä eri mieltä ja sitten kyetä toimimaan yhdessä, kun päätöksenteon hetki tulee, Heinäluoma sai sanotuksi.

Uusi demarijohtaja muistutti Lipposen tuoneen SDP:n vuonna 1995 vastuulliselle paikalle suuren vaalivoiton myötä.

- Sinulla on ollut tukevat hartiat, jotka vaikeina vuosina Suomen noustessa syvältä rotkon pohjalta ovat olleet tarpeen. Sinä kuulut SDP:n suurten puheenjohtajien sarjaan.

Läksiäislahjaksi Heinäluoma ojensi Lipposelle Jyväskylän puoluekokouksen tunnuksilla leimatun visakoivuisen puheenjohtajan nuijan.

- Tämä on taattua suomalaista laatutyötä, visakoivua ja kyllä se sinua muistuttaa: siinä on sitkeyttä ja lujuutta - ja sitä paitsi tämä on suomalainen vientituote.

Heinäluoma kiitteli kilpailijoitaan

Heinäluomalle hävinneet Tuomioja ja Haatainen eivät tulosta murehtineet. Haataisen äänimäärään vaikutti ilmeisesti myös vaalin profiloituminen jo ensimmäisellä kierroksella Heinäluoman ja Tuomiojan väliseksi.

Heinäluoma sanoi saaneensa vahvimmalta kilpailijaltaan Tuomiojalta jopa itsekin puheenjohtajakilvan kuluessa hengen ravintoa. Ärhäkkää opponenttiaan Arja Alhoakin hän kiitti keskustelun avaamisesta ja uskoi tämän sisulle olevan puolueessa käyttöä jatkossakin.

Tuomiojan Jyväskylän kokouksessa saama tuki osoitti selkeän vasemmistolaisen veteraanipoliitikon aseman puolueessa vielä vahvaksi. Tälläkin kertaa hän joutui vain kamppailemaan ylivoimaista vastustajaa vastaan. Tuomioja veisteli olevansa mielissään kannatuksensa kasvusta sitten Tampereen puoluekokouksen. Tuolloin hän sai Lipposta vastaan 127 ääntä.

Heinäluoma vei vahvan ennakkosuosikin asemissa kampanjansa loppuun hillitysti ja mitään riskeeraamatta. Aamupäivän vaalipuheessaan hän viimein selvitti, mitä hänen vaalisloganinsa "pari piirua ihmisen suuntaan" oikeastaan on.

- Se on sitä, mitä Tarja Halonen tekee omassa työssään. Hän on sen toteuttanut, Heinäluoma määritteli.

Hallituspaikkakysymys ratkaistaan alkusyksystä

Heinäluoman mukaan ratkaisu hänen hallituspaikastaan tehdään alkusyksystä. Tarkempaa ajankohtaa hän ei halunnut määritellä. Heinäluoma ei halunnut myöskään ottaa mitään kantaa siihen, minkä salkun mahdollisesti hallitukseen lähtiessään haluaisi.

Heinäluoma vahvisti kuitenkin puoluekokouspaikalla STT:lle, että mikäli hallituksesta raivataan tilaa, lähtemään joutuu joku SDP:n neljästä miesministeristä.

- SDP jakaa keskeiset tehtävänsä tasan molempien sukupuolten kesken. Se on käytännön tasa-arvotyötä ja se koskee myös ministerivalintoja, hän painotti.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 10.6.2005)

(Seitsemän uutiset 10.6.2005)

Puheenjohtajaehdokas, ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi mennyttä kampanjaa Huomenta Suomen haastattelussa.

(Huomenta Suomi 10.06.2005)

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.