Mainos

Heinäluoma jyrähtää: Humalassa ei voi edustaa

Kansanedustaja ei voi harjoittaa edustajantehtäviään humalassa tai päihtyneenä, jyrähtää eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.

Heinäluoma kirjoittaa Puhemiehen blogi-palstallaan, että vastuullisten päätösten tai valmisteleminen päihtyneenä ei tule kysymykseen.

Alkoholin käytön rajoista heräsi viime viikolla eduskunnassa vilkas keskustelu kun perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ei osannut sanoa Seitsemän päivää -lehdelle tuliko hän töihin eduskuntaan humalassa.

Perustuslain mukaan kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti.

- Perustuslain säännös vakaasta ja arvokkaasta esiintymisestä käy ohjeeksi myös alkoholinkäyttöön. Jos edustaja on päihtynyt, hänen käytöksensä yleisen elämänkokemuksen mukaan ei taida olla kovin vakaata puhumattakaan arvokkaasta, Heinäluoma kirjoittaa.

Puhemies voi antaa huomautuksen tai puhekiellon istunnossa. Eduskunta voi antaa toistuvasti järjestystä rikkoneelle varoituksen tai pidättää pidättää hänet enintään kahdeksi viikoksi eduskunnan istunnoista. puhemies voi myös keskeyttää istunnon.

Perustuslaki säätää myös, ettei kansanedustajaa saa estää hoitamasta edustajantointaan.

- Tämän kohdan yli menee kuitenkin edustajan velvollisuus noudattaa vakaata ja arvokasta käyttäytymistä sekä mahdollisuus edustajan sitä rikkoessa puuttua asiaan kielloin tai määräaikaisin rajoituksin.

Heinäluoma huomauttaa, että liialliseen alkoholinkäyttöön puututaan eikä sitä hyväksytä työtehtävissä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.