Heinäluoma: Idea Lindtmanin puhujalistoihin ei tullut minulta

Lindtman avaa salalistojen taustaa:"Otan vastuun virheestä" 1:43

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma sanoo, ettei hän antanut ryhmän puheenjohtajalle Antti Lindtmanille ideaa puhujalistojen toimittamisesta eduskunnan puhemiehistölle.  

– Olen kuullutkin siitä Lindtmanin käytännöstä vasta myöhemmässä vaiheessa. En myöskään tiennyt sen yksityiskohtia, koska ei minulla mitään lappuja ollut enkä niitä myöskään nähnyt, Heinäluoma sanoo.  

PUHEMIES OHJAA KYSELYTUNTIA:

Eduskunnan kyselytunnin pelisäännöt on kirjattu eduskunnan työjärjestykseen. Siinä todetaan, että puhemies myöntää harkintansa mukaan lyhyitä puheenvuoroja edustajille kysymyksen esittämistä ja ministereille siihen vastaamista varten.   

Puhemies myös päättää, milloin asia on tullut loppuunkäsitellyksi. Hän voi todeta keskustelun riittäväksi, vaikka useampi edustaja vielä pyytäisi puheenvuoroa.  

Kyselytunnilla ei toisin sanoen noudateta täysistunnon käytäntöä. Täysistunnoissa puheenvuoroja jaetaan edustajille esittelypuheenvuorojen jälkeen pääsääntöisesti ilmoittautumisjärjestyksessä.   

Kun käsittelyssä on budjetti, valtioneuvoston tiedontanto tai välikysymys, käytetään täysistunnossa ryhmäpuheenvuorot. Niiden pitäjät valitaan eduskuntaryhmissä.

Puhemies voi harkintansa mukaan antaa ministerille puheenvuoron ennen muita puheenvuoron pyytäjiä.  

Heinäluoma toimi viime vaalikaudella eduskunnan puhemiehenä. Hän sanoo, että puhemiehelle tulee jatkuvasti yhteydenottoja eri muodoissa.  

– Puhemies saa terveisiä ja toiveita, ja niitä tulee erilaisilta ihmisiltä, ja niin on ollut myös minunkin aikana. Sehän on selvä, että jokainen ymmärtää, että puhemies tekee omat ratkaisunsa.  

Heinäluoma muistuttaa, että puhemiehistöllä on ratkaisuvalta kyselytunnin puheenvuorojen jakamisessa.  
– Täytyy muistaa, että kansanedustajillahan on rajoittamaton puheoikeus. Valtaosa puheenvuoroista pyydetään ja saadaan pyyntöjärjestyksessä. Kyselytunti on poikkeus tähän pääsääntöön.  

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen luonnehtii, että kyselytunneilla ääneen pääsevät ne, joilla on asian lisäksi myös puhetaidot hallussa.

Heinäluoman mukaan luonnehdinta pitää paikkansa.  
– Debatin ideahan on, että siinä saadaan aikaan debatti. Silloin annetaan puheenvuoroja henkilöille, jotka pystyvät ajattelunsa hyvin kiteyttämään. Näin se oli minunkin aikana, ja silloin keskustelu on nautittavaa. Ei debatin idea ole se, että 200 kansanedustajaa puhuu vuoroillaan, vaan että erilaiset ajatukset törmäävät.  

Lue myös:

    Uusimmat