Mainos

Heinäluoma huolestui ay-liikkeen tupon vastaisuudesta

Heinäluoma perustelee tupon käyttökelpoisuutta sillä, että se tuottaa hyvän tuloksen sekä maan talouden että palkansaajien ostovoiman kannalta.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma on huolestunut ay-liikkeen piirissä kasvaneesta kritiikistä keskitettyä tuloratkaisua kohtaan. Heinäluoma sanoo Väli-Suomen sanomalehtien haastattelussa huomanneensa tupokritiikin kasvaneen etenkin työntekijäjärjestöissä. Aiemmin arvostelua on kuultu enemmän työnantajaleiristä.

Heinäluoma vetoaa työmarkkinaosapuoliin, jotta ne eivät hylkäisi keskitetyn sopimuksen mahdollisuutta. Hän perustelee tupon käyttökelpoisuutta sillä, että se tuottaa hyvän tuloksen sekä maan talouden että palkansaajien ostovoiman kannalta.

Heinäluoman mukaan ostovoiman on arvioitu lisääntyvän viime vuonnakin lähes kolmella prosentilla, mikä on parempi tulos kuin mihin olisi päästy liittojen omilla sopimuksilla.

Heinäluoma uskoo, että keskustelu tupon mahdollisuudesta alkaa vasta sen jälkeen, kun uuden hallituksen sitoutuminen siihen on nähty. Pääministeri Matti Vanhasen asettaman globalisaatiotyöryhmän raportin eivät Heinäluoman mielestä tällaista sitoutumista edusta.

Tupon kohtalo ratkeaa syksyllä

Kahden ja puolen vuoden pituinen tulosopimus päättyy syyskuun lopussa. Mikäli neljättä perättäistä tupoa ei synny, kunkin alan erilliset työehtosopimusneuvottelut voivat kestää kauan ja johtaa hankaliin työtaisteluihin.

Perinteisesti ay-liikkeessä kriittisimmin tupoon ovat suhtautuneet teollisuusliitot. Viime aikoina tyytymättömyyttä on ilmennyt myös esimerkiksi STTK:laisissa liitoissa mm. pankki- ja terveydenhoitoaloilla sekä laajemminkin julkisella sektorilla.

Työmarkkinaosapuolet katsovat keväällä muodostettavan uuden hallituksen kokoonpanon vaikuttavan neuvotteluihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.