Mainos

Heinäluoma: Hallitus ei pysty tupoon

SDP:n puheenjohtajan mielestä hallituksen pitäisi keskittyä laatimaan työllisyysohjelma ja vasta sen pohjalta hakea tupo-ratkaisua.

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma epäilee hallituksen kykyä keskitetyn tuloratkaisun telemiseen. Heinäluoma arvostelee etenkin tapaa, jolla hallitus on lähtenyt liikkeelle tupo-asiassa.

Heinäluoma muistuttaa, että tupo-sopimusta ei ole koskaan tehty ilman hallituksen aktiivista panosta. Hänen mielestään hallituksen olisi ensin kannattanut lähteä tekemään työllisyysohjelmaa ja hakea sille laajaa tukea.

Kun yhteisestä työllisyysohjelmasta olisi päästy sopuun työmarkkinajärjestöjen kanssa, sen pohjalle voitaisiin rakentaa palkkaratkaisu.

- Tässä on se huoli, että jos ei tule yhteistä tavoitetta työllisyyden hoidon kautta, niin tuleeko riittävästi voimaa ja sitoutumista myöskään tulosopimuksen tekemiseen. Merkit ovat sillä tavalla huolestuttavat, että nyt ei näytä olevan yhteistä liima-ainesta, Heinäluoma arvioi.

Heinäluoma lupaa kuitenkin SDP:n tuen hallituksen tupo-yritykselle. Pääministeri Matti Vanhanen aloittaa tupo-tunnustelut ensi torstaina, jolloin hän tapaa työmarkkinajärjestöjen johtoa.

"Vaalitappiosta unettomia öitä"

Heinäluoma myönsi TV1:n Lauantaiseura-ohjelmassa, että SDP:n vaalitappio otti koville.

- Vaalien jälkeen useampikin uneton yö meni sen pohtimisessa, että mitä tapahtui, ja myös oman osuuden läpikäynnissä. Puheenjohtaja vastaa aina lopputuloksesta ja sitä miettii, olisiko voinut tehdä jotain toisin, Heinäluoma toteaa.

Heinäluoma listasi puolueensa vaalitappioon kolme syytä. Pitkä hallitusvastuu murensi uskottavuutta SDP:n tavoitteilta. Heinäluoma mukaan puolueessa ei myöskään ymmärretty ajoissa, että eduskuntavaaleissa käydään tavallaan presidentinvaalin kolmatta kierrosta.

SDP teki Heinäluoman mukaan myös virheitä omassa kampanjassaan. Yksi virhe tuli vaalimainonnassa. Se ei Heinäluoman mielestä osunut kohdalleen eikä tavoittanut äänestäjiä. Televisiomainokset olivat hiukan liian monimutkaisia, minkä takia niissä tavoiteltu viesti kääntyi SDP:n kannalta aivan vääränlaiseksi keskusteluksi.

- Siitä voi syyttää vain itseään, Heinäluoma sanoi.

"Väärä ajoitus"

Lue myös:

Heinäluoma arvelee myös, että SDP:n olisi pitänyt nostaa esille oikeudenmukaisuutta ja panostamista palveluihin jo aikaisemmin eikä vasta vaalikamppailun aikana. Hän oli itse arvellut, että oikea hetki "rytminvaihdokselle" olisi ollut vaalien aikaan.

- Voi hyvin olla, että tämän viestin olisi pitänyt näkyä SDP:n toiminnassa jo hallituskauden aikana. Tällainen linjantarkistuksen paikka olisi voinut olla jo aikaisemmin, hän toteaa.

Heinäluoma kertoo ajatelleensa, että vaalikeskustelujen aikana päästään puhumaan asioista ja tavoitteista. Televisiokeskustelujen rooli jäi kuitenkin Heinäluoman mielestä tällä kertaa poikkeuksellisen vähäiseksi.

- Viimeiset kaksi viikkoa keskusteltiin enemmän mainoksista kuin esimerkiksi vanhustenhoidosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.