Mainos

Heinäluoma: "City-keskusta" kokoomuksen linjoilla

SDP:n Heinäluoma sättii keskustaa lähentymisestä kokoomuksen suuntaan.

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma syyttää keskustaa porvarihallituksen rakentelusta ja liimautumisesta lähelle kokoomuksen talous- ja verolinjaa.

Heinäluoma arvioi TV1:n Lauantaiseurassa, että maakuntien keskustassa ollaan aika tyytyväisiä hallitusyhteistyön tuloksiin. Toisaalta "city-keskustassa" ajetaan porvarivaihtoehtoa ja annetaan kovia veronalennuslupauksia palvelujen kehittämisen kustannuksella.

Heinäluoma painotti, ettei hän voi viimeaikaisten lausuntojen valossa asettaa keskustaa ja kokoomusta paremmuusjärjestykseen mahdollisina hallituskumppaneina.

Keskusta näyttää hänen mukaansa puhuvan kokoomuksen tavoin ensisijaisesti veronalennusten puolesta ja kantavan vähemmän huolta siitä, ovatko terveydenhuolto ja vanhustenhoito kunnossa. Siinä on tapahtunut muutos aikaisempaan verrattuna.

Näiden kahden puolueen linjat ovat "hämmästyttävällä tavalla" lähestyneet toisiaan. Myös keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen on Heinäluoman mukaan käyttänyt vaalikeskusteluissa paljon aikaa veronalennusratkaisujen vaatimiseen.

Sen sijaan aluepolitiikassa ja sosiaalipolitiikassa SDP:llä ja keskustalla on Heinäluoman näkemyksen mukaan enemmän yhteistä kuin SDP:llä ja kokoomuksella.

Palvelut ennen veronkevennyksiä

Heinäluoma korostaa SDP:n satsaavan ensisijaisesti palveluihin ja oikeudenmukaiseen tulonjakoon. Hyvän työllisyyskehityksen ulkopuolella olevienkin on voitava hyötyä kasvusta.

Valtiovarainministeriö julkistaa ensi viikon lopulla oman arvionsa ensi vaalikauden ns. jakovarasta. Heinäluoma arvioi liikkumavaran olevan 4-5 miljardin euron suuruusluokkaa.

-On vastuutonta antaa sitovia veronkevennyslupauksia ennen kuin nähdään, mikä on talouskehitys ja työmarkkinaratkaisu.

Pääministerinä Heinäluoma kutsuisi ensi töikseen työmarkkinajärjestöt ja muitakin eturyhmiä laatimaan yhteistä työllisyysohjelmaa, joka antaisi suunnan neljäksi vuodeksi ja loisi 100 000 uutta työpaikkaa. Jos yhteisiä tavoitteita löytyisi, syksyllä haettaisiin työllisyyttä tukevaa ja tasa-arvoa vahvistavaa tuloratkaisua.

Heinäluoman marssijärjestyksen mukaan ensin sovitaan palveluihin ja sosiaaliturvaan tehtävät 2,5 miljardin euron satsaukset. Vasta sitten ollaan valmiita neuvottelemaan valtion muista toimista tuloratkaisussa ja arvioimaan veronkevennysvara.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.