Mainos

Heinäkuussa hukkunut 31 ihmistä

Viime viikon helteiden aikaan Suomessa hukkui 17 ihmistä. Heinäkuun hukkumistilastot eivät näytä kuitenkaan ainakaan vielä viime vuosia synkemmiltä.

Heinäkuun helteet näkyvät murheellisena piikkinä hukkumistilastoissa. Tämän kuun aikana on hukkunut 31 henkilöä, joista 17 viime viikolla.

Tilanne ei kuitenkaan ainakaan vielä ole viime vuosia synkempi. Viime heinäkuussa hukkuneita oli 47 ja edellisenä vuonna peräti 62. Koko vuoden aikana on tähän mennessä hukkunut 82 henkilöä. Viileän alkukesän vuoksi hukkuneita oli kesäkuun loppuun mennessä selkeästi vähemmän kuin viime vuonna.

Hukkumisonnettomuuksista puolet tapahtuu kolmen kesäkuukauden aikana.

- Kesän ajalta taas löytyy kolme ajankohtaa, jolloin tilastot selkeästi synkistyvät. Ensimmäinen on juhannus, toinen viimeinen kesälomaviikko ja kolmas on koulujen alkamista edeltävä viikko. Tämän kesän erityispiirre on alkukesän pitkä kolea jakso. Kun helteet vihdoin tulivat, unohtui varovaisuus, sanoo toiminnanjohtaja Reijo Vartia Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta. Tänä kesänä juhannuksesta selvittiin vähällä, sillä hukkuneita oli vain neljä.

Viime viikon helteissä hukkuneista suurin osa oli 50-70-vuotiaita. Tarkat kuolinsyyt eivät ole selvillä, mutta tiedossa on, että sairaskohtauksen riski kasvaa helteellä.

- Pitkä helle voi johtaa huonoon nestetasapainoon. Se taas aiheuttaa saman tapaisen ilmiön kuin 100-asteisesta saunasta 20-asteiseen veteen meno. Uintiretkellä saatu sairaskohtaus johtaa miltei aina hukkumiseen, varoittaa toiminnanjohtaja Vartia.

Suomalaisten uimataito on yllättävän heikko

- Viime vuosikymmenen lopulla tehdyn laajan tutkimuksen mukaan joka kolmas 15-64-vuotias suomalainen on uimataidoton. Kun tulosta hiukan ihmeteltiin, tutkittiin seuraavan vuonna noin 5 000 armeijan alokkaan uimataito. Heistä vain puolet osasi uida eli huono uimataito on keskeinen hukkumisonnettomuuksien syy, toteaa Vartia.

Hukkuminen on liikenneonnettomuuksien jälkeen toiseksi yleisin tapaturmainen kuolinsyy. Kun kuolemaan johtaneiden liikenneonnettomuuksien syiden selvittelyyn nimetään yleensä tutkijalautakunta, voisi samantyyppistä menettelyä harkita toiminnanjohtaja Reijo Vartia mielestä myös hukkumiseen johtaneissa onnettomuuksissa.

Suomessa hukkui sekä viime että toissa vuonna noin 170 henkilöä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.