Mainos

Heinäkuu paikoin poikkeuksellisen lämmin, salamamäärä kaksinkertainen

Heinäkuu oli erityisesti Lapissa poikkeuksellisen lämmin. Menneen kuukauden aikana myös salamoi tuplasti keskimääräistä heinäkuuta enemmän, Ilmatieteen laitos uutisoi.

–  Koko maan huomioon ottaen hellepäiviä oli heinäkuussa 26 tarkoittaen sitä, että jossain päin maata oli hellettä, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Asko Hutila kertoo.

Keskilämpötila vaihteli maan etelä- ja keskiosan lähes 20 asteesta pohjoisimman Lapin noin 15 asteeseen. Koko maassa oli tavanomaista lämpimämpää, mutta Lapissa oli paikoin poikkeuksellisen lämmin. Tilanne koskee lähinnä Länsi-Lappia.

– Poikkeuksellisen lämpimällä tarkoitetaan, että kerran 30 vuodessa on keskimäärin näin lämmin, Hutila muistuttaa.

Kaikkien aikojen lämpöennätys vuodelta 2010

Lämpötilojen vertailua on tehty vuodesta 1959 saakka. Tämänvuotista enemmän heinäkuisia hellepäiviä on ollut vuosina 2010 ja 1973, jolloin niitä oli 30. Myös vuodet 2003 ja 1972 menevät tilastoissa tämän heinäkuun ohi, sillä tuolloin hellepäiviä oli 28 ja 27.

Vuoden 2014 heinäkuussa oli kuitenkin yhtäjaksoisesti mitattuna useita päiviä, jolloin lämpötila kohosi yli 30 asteen.

–  Näitä päiviä oli jopa seitsemänä päivänä peräkkäin. Läheskään joka vuosi ei tällaisia jaksoja ole, Hutila muistuttaa

Hellemittelöissä erityisesti vuosi 2010 on jäänyt lämmön rakastajien mieleen.

–  Tuolloin mitattiin kaikkien aikojen lämpöennätys Joensuussa, 37,2 astetta. Edellinen lämpöennätys oli sadan vuoden takaa Turusta vuodelta 1914, jolloin mitattiin 35,9 asteen lämpötila, Hutila sanoo.

Heinäkuussa salamoi usein

Viime heinäkuu näyttää tilastojen valossa paitsi lämpimältä, myös runsassalamaiselta. Kuukauden aikana Suomessa havaittiin lähes 110 000 maasalamaa, kun heinäkuun pitkäaikainen keskiarvo on noin 59 000 salamaa.

Myös sademäärät olivat paikoin runsaita.

–  Heinäkuussa satoi yhden päivän aikana eniten Oulun Pellonpäässä, jossa vettä tuli 62,3 millimetriä. Siitä satoi 59,2 milliä tuli yhden tunnin aikana, MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo. 

Katso alta ensi viikon sääennuste!

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.