Heinäkuu kokonaisuudessaan tavanomaista viileämpi

Etelärannikolla ja paikoin Lapissa heinäkuu oli sen sijaan tavanomaista lämpimämpi.

Viime kuun ylin lämpötila mitattiin toukokuiseen tapaan Utsjoki-Kevolla, jossa mittari näytti 29,2 astetta heinäkuun 28. päivänä. Toinen ääripää koettiin 13. heinäkuuta Sallan Naruskassa, jossa mitattiin 1,4 astetta pakkasta.

Huomionarvoista on, että touko-heinäkuussa kertyy normaalisti 27 hellepäivää, kun nyt niitä on ollut peräti 43.

Normaali heinäkuinen sademäärä sisämaan puolella on noin 70-85 millimetriä, mutta suurimmassa osassa maata satoi tätä vähemmän. Vähäsateisin paikka oli Pori, jossa sadelukema jäi 18,1 millimetriin. Eniten vettä tuli Pielavedellä, 148 millimetriä. Helsinki-Vantaan normaali sademäärä on noin 66 millimetriä, kun nyt jäätiin 21,8 millimetriin.

Yleisesti ottaen sateisinta oli Pohjois-Savon seudulla, kuivinta etelä- ja länsirannikolla.

Mistä johtuvat suuret eroavaisuudet sademäärissä?

– Monet ovat ihmetelleet suuria sademääräeroja heinäkuussa paikkakuntien välillä. Paikoin maa on ollut rutikuiva ja kasvit ovat kellastuneet, paikoin on satanut niin että tulvii. Heinäkuun sateet ovat olleet tyypillisiä kesäisiä, niin sanottuja konvektiivisia kuurosateita. Ne ovat hyvin paikallisia ja rajuja, kertoo MTV3:n meteorologi Markus Mäntykannas.

– Joillain paikkakunnilla on saatu yhdessä päivässä liki koko kuukauden normaali sademäärä, kun taas esimerkiksi länsirannikolla, Porissa, satoi vain 18,1 millimetriä. Lisäksi mannerta viileämpi meri on heikentänyt sateita rannikkoalueilla, Markus Mäntykannas jatkaa.

Ukkosten saralla heinäkuu jäi tavallista vaisummaksi. Salamaniskuja havaittiin noin 21 100 kappaletta, noin kolmasosa normaalimäärästä.

Vaikka heinäkuu jäi tavanomaista viileämmäksi, on kesä kaiken kaikkiaan ollut normaalia lämpimämpi koko maassa. Viimeisen 50 vuoden ajanjaksolla mitattuna kulunut kesä-heinäkuu oli esimerkiksi Helsinki-Vantaalla kuudenneksi lämpimin ja Utsjoki-Kevolla kolmanneksi lämpimin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat