Mainos

Heinäkuu kaksi kertaa keskimääräistä helteisempi

Heinäkuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan 19 asteesta pohjoisosan 16 asteeseen. Heinäkuun alku oli kuuma ja kuiva, mutta loppukuusta sää viileni ja sateet lisääntyivät.

Tämän vuoden heinäkuu toi mukanaan helteet. Ilmatieteen laitoksen mukaan koko maassa oli viime kuussa 8-12 hellepäivää, mikä on noin kaksi kertaa pitkän ajan keskiarvoa enemmän.

Helteisintä oli Varsinais-Suomessa Mietoisissa, jossa oli heinäkuussa peräti 16 hellepäivää. Kesän toistaiseksi korkein lämpötila puolestaan mitattiin Lapissa Inarin Sevettijärvellä, jossa elohopea kipusi 9. heinäkuuta 30,8 asteeseen. Myös viime kesän kuumin päivä osui Sevettijärvelle.

Heinäkuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan 19 asteesta pohjoisosan 16 asteeseen.

Vaikka tämän vuoden heinäkuu olikin viimevuotista lämpimämpi, vuonna 2003 helteet kestivät Etelä-Suomessa peräti kolme viikkoa. Myös tämän vuoden heinäkuun alku oli kuuma ja kuiva, mutta loppukuusta sää viileni ja sateet lisääntyivät.

Viikolla 29 satoi monin paikoin rankasti, esimerkiksi Lappeenrannassa ja Turun alueella vettä tuli 80-100 millimetriä. Myös Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa vettä tuli reippaasti. Loppukuun sateet nostivatkin heinäkuun sademäärän osassa maata keskiarvon yläpuolelle.

Trombeja esiintyi varsin runsaasti 17.-25. heinäkuuta. Ilmatieteen laitos sai viikon aikana ilmoituksen kaikkiaan 27 trombista, joista 7 aiheutti vahinkoa.

Sen sijaan ukkoskuuroja esiintyi hieman keskimääräistä vähemmän. Eniten salamoi maan länsiosassa sekä Etelä-Savossa. Uudellamaalla ukkosti poikkeuksellisen vähän.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.