Mainos

Heimojohtajia värvätään suurhyökkäykseen Pakistanissa

Pakistanilainen Sharaf Khan arvelee, että armeija häviää sodan Afganistanin rajan vuoristossa. Hän on pakannut perheensä pakettiautoon, koska he eivät enää kestä sotilaiden ja talebanien taisteluita.

- Sotilailla ei ole mitään mahdollisuuksia. Tämä on vain show'ta, 45-vuotias vuohipaimen sanoo.

- Elämämme on ollut yhtä piinaa jo neljästä viiteen vuotta. Armeija ei ole Talebania parempi.

Hän on saapunut Dera Ismail Khanin kaupunkiin vaimonsa ja alle kaksivuotiaan lapsensa kanssa. Matka kesti kolme päivää, koska ajaminen oli hidasta tiesulkujen ja ulkonaliikkumiskieltojen takia.

Etelä-Waziristanista on paennut viime kuukausina ainakin 112000 ihmistä. Varsinainen joukkopako alkoi viikonloppuna, kun asevoimat ryhtyi suurhyökkäykseen talebaneja ja al-Qaida-verkoston taistelijoita vastaan.

- Tämä on kuin draama, jonka roolihenkilöitä ovat sotilaat ja talebanit. Me olemme vain sivullisia, jotka saavat kärsiä, maanviljelijä Aamanullah Mehsud, 55, huokaa.

Mehsudilla on kuusi lasta. Perheen kyydissä Dera Ismail Khaniin matkusti melkein kymmenen sukulaista.

- Kotiseutuamme pommitettiin niin raskaasti, että lasten korviin sattui ja he itkivät.

Asevoimat tarvitsee heimojen apua

Pakolaisten vuokra-autot ovat täyteen ahdettuja. Jotkut kuljettavat mukanaan jopa vuohia ja kanoja. Monet ovat näännyksissä ja mahataudissa juotuaan likaista vettä.

- Sotilaalliset operaatiot eivät ole onnistuneet täällä koskaan. Jos halutaan tuloksia, tarvitaan paikallisen väestön apua, mutta ihmiset eivät tue hyökkäystä, arvelee viljelijä Mohammad Yasin.

Ilmavoimat on levittänyt Etelä-Waziristaniin lentolehtisiä, joissa vedotaan asukkaisiin. Asevoimat pyytää heimonvanhimpia osallistumaan talebanien karkottamiseen.

Armeijan komentaja korostaa viestissään, että hyökkäyksellä pyritään auttamaan Waziristanin heimoja. Talebanit ovat tappaneet satoja heimojohtajia Luoteis-Pakistanissa.

Sotilaat kertovat myös vallanneensa talebaneilta Kotkain kaupungin. Kotkai on Taleban-päällikkö Qari Hussain Mehsudin kotikaupunki, jonka kautta kuljetaan talebanien keskeiselle tukialueelle Sararoghaan.

(MTV3 - STT - AP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.