Mainos

Heikot jäät houkuttelevat ajattelemattomia

Psykologi jakaa heikoille jäille menijät kolmeen ryhmään: ajattelemattomat, sinisilmäiset ja pärjääjät.

Heikot jäät houkuttelevat ihmisiä, vaikka vaaroista tiedotetaan enemmän kuin koskaan. Uimaopetus- ja Hengenpelastuliitossa on huomattu vuosien varrella, että useimmiten jäihin vajoaa keski-ikäinen kalamies, joka ei halua ottaa ohjeita vastaan. Niinpä liitto onkin ottanut kohderyhmäkseen lapset.

- Pidämme kouluissa tietoiskuja, joissa sanomme nuorille, että kertokaa nyt isillenne, että jäille mennessä pitää ensinnäkin ilmoittaa kun sinne lähtee ja kun sieltä tulee, ja muistaa ottaa mukaan jäänaskalit sekä kelluntahaalarit, sanoo koulutussuunnittelija Malla Grönlund Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta.

"Muutkin on menneet ja jää kesti"

Psykologi Satu Kaski luokittelee heikoille jäille menijät kolmeen ryhmään. Suurin ryhmä on ajattelemattomat, joiden perusteluna on, että "Kesti se viime vuonnakin" tai: "Muutkin ovat jäillä mennee ja jää on kestänyt."

Toinen ryhmä on Kasken mukaan sinisilmäiset. Heillä on illuusio siitä, että juuri heille ei voi koskaan tapahtua mitään pahaa.

- Kolmas ryhmä on pärjääjät, jotka ajattelevat, että he pärjäävät missä tahansa ilman apuvälineitä, niin myös luonnossa.

- Pieni ryhmä voi olla myös extreme-hakuiset, eli seikkailijat, jotka haluavat tieten tahtoen kokeilla selviävätkö, sanoo Kaski.

Viikonloppuna useita luistelijoita vajosi jäihin. Eilen kaksi luistelijaa joutui vedenvaraan Bodomjärvellä Espoossa. Paikalle sattuneet retkiluistelijat pelastivat luistelijat ylös vedestä. Lauantaina kaksi luistelijaa vajosi jäihin Tuusulanjärvellä. Heidät pelasti paikalle sattunut mieshenkilö.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.