Mainos

Heikentyneestä ajokyvystä ilmoitettu hyvin poliisille

Lääkärien vastustama ilmoitusvelvollisuusjärjestelmä on käynnistynyt hyvin. Pääosa ajokortin menettämiseen johtavista terveydellisistä syistä on hermostoperäisiä.

Lääkärit ovat alkaneet ilmoitella poliisille potilaittensa heikentyneestä ajokyvystä, vaikka uudistusta syksyllä kovasti vastustivatkin. Ilmoituksia on tullut puolessa vuodessa 20-40 isohkoa kihlakuntaa kohden.

Ajokortin menettäminen on iso asia, sillä autolla ajaminen on useimmiten pitkään ollut luonteva osa ihmisen elämäänsä. Todettu sairaus saattaa muuttaa potilaan elämää radikaalistikin ja ajokortin menettäminen osaltaa korostaa sitä.

- On selvää, että se on hyvin, hyvin kova paikka monelle. Monissa tapauksissa on kuitenkin ajauduttu siihen pisteeseen, että ajokortin ottaminen pois on ainoa vaihtoehto. Kyllä he sen ymmätävät jo tänne tullessaan, kertoo ylikonstaapeli Matti Heinänen Jyväskylän kihlakunnan poliisilaitokselta.

Lääkäri diagnosoi alentuneen ajokunnon ja raportoi sen pääsääntöisesti poliisille, joka ottaa kortin pois. Kortin menettämisen syitä voivat olla korkea ikä, sairaus tai päihderiippuvuus. Pääosa terveydellisistä syistä on hermostoperäisiä.

- Neurologian alalla tavallisimmat perusteet pysyvän ajokiellon asettamiseksi ovat dementia, epilepsia ja muut aivoverenkiertohäiriöt, sanoo neurologian ylilääkäri Aimo Rissanen Keski-Suomen keskussairaalasta.

Isohkoissa kihlakunnissa on ensimmäisen puolen vuoden aikana ajokortteja otettu pois keskimäärin viiden kappaleen kuukausivauhdilla. Helsingissä ja Jyväskylässä ajokortteja on otettu pois tuplasti. Lääkäri voi myös suositella ja poliisi toimeenpanna potilaalle uuden ajokokeen tai päihderiippuvaiselle kortittoman vähintään puolen vuoden seurantajakson.

- Uskon, että olemme saaneet riskikuljettajat pois liikenteestä, koska he ovat kuitenkin hyvin pitkälti iäkkäämpiä ihmisiä ja takana voi olla neurologisia sairauksia. Onhan se selvä, että tällainen kuljettaja on melkoinen riski, Heinänen toteaa.

Lääkärit olivat vielä syksyllä huolissaan uudistuksen vaikutuksista potilassuhteensa, mutta ilmoitusmäärien valossa myös he ovat uuden käytännön jo hyväksyneet.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.