Mainos

Heijastinkampanjat eivät tehoa – pelästyttäisikö rajumpi tiedotus ihmiset koteihinsa?

Suomalaiset pitävät heijastimia tärkeinä, mutta eivät käytä niitä. Liikenneturva ei ole kuitenkaan valmis koventamaan otteita kampanjoissaan.

Suomalaiset pitävät heijastinta tutkitusti tärkeänä turvavälineenä. Teillä ja kaduilla sitä ei välttämättä huomaa: jopa puolet taajama-alueella liikkuvista ei käytä heijastinta hämärässä tai pimeässä liikkuessaan.

Liikenneturva muistuttelee heijastimen tärkeydestä säännöllisesti vuosittain 1. lokakuuta. Yhdistys on lanseerannut päivän heijastinpäiväksi.

– Esimerkiksi tänä vuonna heijastinpäivänä järjestettiin aktivointitapahtumia eri puolilla maata, Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kaisa Hara kertoo.  

Haran mukaan ihmiset pitävät heijastinta hankalana käyttää. Se myös helposti unohtuu ottaa mukaan.  

– Myös siitä keskustellaan paljon, että heijastimia pitäisi saada ilmaiseksi. Me olemme sitä aiemmin testanneet, mutta se ei ole välttämättä ratkaisu tilanteeseen. Monella heijastimia komerossa on, mutta niitä ei vain käytetä.

"Shokkiefektillä on toinenkin puoli"

Haran mukaan rajummatkaan otteet eivät välttämättä lisäisi heijastimen käyttöä.

– En usko, että rajuus on ratkaisu. Kampanjoinnissa toimii se, että yhdistetään tunnetta ja tietoa. Tunne-elementtinä voi olla huumori, ilo, rakkaus tai jokin muu positiivinen tunne. Ihmiset myös kokevat, että muistuttaminen on tärkeää.

Hara arvioi, että shokkiefektit voisivat pelottaa etenkin vanhempaa väkeä.

– Shokkiefekteillä on aina toinenkin puoli. Jos viesti on riittävän kamala, ihmiset torjuvat sen eikä se vaikuta eikä mene perille. Joku voi myös ahdistua siitä kovasti ja alkaa pelätä. Esimerkiksi iäkkäät ihmiset eivät ehkä halua enää mennä ulos, kun he kokevat, että pimeällä liikkuminen on niin vaarallista.

"Ei" myös heijastinpakolle

Liikenneturvassa ei kaivata myöskään nykyistä kovempia rangaistuksia heijastimen käyttämättä jättämisestä.

– Suomi on joka tapauksessa edelläkävijä asiassa. Meillä on ollut vuodesta 1982 alkaen sääntö, jonka mukaan heijastinta on käytettävä. Heijastimen puuttumisesta ei kuitenkaan määrätä mitään rangaistusta. Tässä vaiheessa en kannata sakkopakkoa heijastimen käyttöön. Suostuttelulla ja valistuksella on vielä mielestäni vielä tekemistä ja tilannetta voi saada niiden avulla parannetuksi, Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen toteaa.

– Jalankulkijoita ei pidä kuitenkaan muuten päästää yhtään pälkähästä, jos he eivät käytä heijastinta. Eikä myöskään pyöräilijöitä, jotka eivät käytä valoja. Pimeää jalankulkijaa ja pyöräilijää on aivan mahdoton väistää.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.