Mainos

Heijastin näkyy parhaiten ranteissa ja nilkoissa

Heijastin näkyy parhaiten ranteissa ja nilkoissa. VTT:n tuoreen tutkimuksen mukaan autoilija havaitsee tällöin jalankulkijan puolta paremmin eli noin 80 metriä kauempaa kuin jos heijastin killuu vartalossa.

Kokeissa selvisi, että autoilija huomaa valaisemattomalla tiellä kulkevan jalankulkijan noin 260 metrin päästä, kun tällä on heijastimet ranteissaan ja nilkoissaan. Vartalossaan heijastinta kantava kävelijä osuu autoilijan näköpiiriin vasta noin 180 metrin etäisyydeltä.

Tutkimuksissa ilmeni myös, että tietä ylittävä heijastimen käyttäjä on helpompi tunnistaa kuin tien reunassa kulkeva, koska heijastimen liike näkyy silloin selvemmin. Valtaosa pimeässä tapahtuvista onnettomuuksista tapahtuu jalankulkijan ylittäessä tietä ilman heijastinta. Autoilija näkee tummiin pukeutuneen hahmon vasta etäisyydeltä, joka on kolmannes auton pysähtymismatkasta.

VTT korostaa, että pienenkin heijastimen käyttö kannattaa, koska suomalaiset autoilijat päättävät jo vähäisen informaation varassa, että pimeällä tiellä väikkyvä kohde on jalankulkija. 57 prosenttia jalankulkijoista käyttää valaisemattomalla tiellä heijastinta kuten nykyinen tieliikennelaki edellyttää, mutta valaistulla tiellä heijastin heiluu enää vain joka viidennen hihassa.
Liikenneturva onkin esittänyt, että heijastimen käyttövelvollisuus laajennettaisiin koskemaan myös taajamien valaistuja teitä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.