Mainos

Heidi Wikarista vuoden 2004 Nuori suunnittelija

Vaatesuunnittelun opiskelija Heidi Wikar on voittanut nuorille alan opiskelijoille tarkoitetun Vuoden nuori suunnittelija -kilpailun.

23-vuotiaan Pietarsaaresta kotoisin olevan Heidi Wikarin voittoisa mallisto esiteltiin medialle Helsingissä. Juniorina pikajuoksua harrastanut Wikar suunnitteli Fillarill-malliston kaltaisilleen urheilullisille, hiukan leveäharteisille ja pitkille naisille.

Tyylikkään yksinkertainen, mutta hyvin naisellinen mallisto näytti linjakkaalta sitä esitelleiden mallien päällä. Kapealahkeiset lantiolta leveät housut laskeutuivat kauniisti ja housuihin yhdistetyt topit sekä kietaisujakut toivat asuihin glamouria. Wikar itse uskoo, että vaatteet pukevat myös tavallista naista.

- Tässä kaupunkipyöräilyyn suunnitellussa asussa kohtaavat esteettisyys, ergonomisuus ja käytännöllisyys, raadin puheenjohtaja, muotitoimittaja Jaakko Selin perusteli Wikarin valintaa.

Selinin mukaan kilpailutöistä henki osaaminen.

- Ne eivät olleet mitään räpellyksiä. Opiskelijat osasivat piirtää ja käyttää hyväkseen esitystekniikkaa aivan toisella tavoin kuin muutama vuosi sitten.

Vuoden nuori suunnittelija on Suomen Messujen ja Messusäätiön vuosittain järjestämä kilpailu, jolla etsitään uusia ideoita ja mielenkiintoisia ratkaisuja. Kilpailun voittaja saa 5000 euron kannustuspalkinnon. Hän saa lisäksi käyttöönsä näyttelyosaston Helsingin Muotimessuille.

Toisella yrittämällä Taideteolliseen Wikar kirjoitti kolme vuotta sitten ylioppilaaksi Jakobstads gymnasiumista ja pyrki heti Taideteolliseen korkeakouluun. Ensi kerralla ei tärpännyt, mutta hän pääsi Lapin yliopistoon opiskelemaan vaatesuunnittelua. Wikar on kasvanut perheessä, jossa omia ideoita ja itse tekemistä on arvostettu, joten alan valinta ei ollut vaikeaa.

- En ole esimerkiksi koskaan leikkinyt valmiilla leikkikaluilla, vaan aina tehnyt ne itse, Wikar kertoo.

Ensimmäiset vaatteensa hän ompeli ala-asteikäisenä, sillä pitkän tytön ei ollut helppo löytää mieleisiään vaatteita. 183-senttiseksi venähtänyt Heidi ymmärtää hyvin muita keskivertoa pitempiä ja pitkäraajaisempia. Hän alkoi ideoida Vuoden nuori suunnittelija -kilpailun töitä jo vuosi sitten.

Viime vuoden voittaja Minttu Wikberg, Heidi Wikarin opiskelutoveri, patisti kovasti opiskelutovereitaan osallistumaan kilpailuun, josta hänelle jäi hienot muistot.

- Juhannuksen aikaan sain tietää, että voitan, ja sitten tulikin kova kiire valmistaa mallisto, Wikar kertoi toteutusprosessista.

Wikar valitsi puvuston väriksi poltetun oranssin, mikä ei ollut aivan helppo kankaiden hankintaa ajatellen.

- Silkki tilattiin Espanjasta, teknokangas Italiasta, nupukki saatiin L-Groupista, hän luetteli.

Wikar haluaa kiittää kaikkia malliston valmistamisessa auttaneita. Erityiskiitoksen hän antaa ompelija Anna-Liisa Finnilälle ja lasitaiteilija Anu Vainiolle, jonka käsialaa ovat puvuston lasiset korvakorut ja niskalenkit.

Elokuun lopussa Wikar suuntaa Tanskaan Koldingin kaupunkiin, jossa hän opiskelee vaihto-opiskelijana ainakin yhden lukukauden. Nuoren naisen tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu valmistua ensin taiteiden kandidaatiksi ja sitten, ehkä lyhyen työjakson jälkeen, maisteriksi.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 17.08.2004)

Helsinki Fashion Week -tapahtuma tuo vaatealalle näkyvyyttä.

(Talousuutiset 16.08.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.