Heidi Hautala SuomiAreenassa: Suomen kouluista mallia Libyaan ja Jemeniin

Suomi pyrkii YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi vuosiksi 2013-2014. Kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr) mukaan Suomi on koulutuksen ja naisten aseman mallimaa, josta esimerkiksi pohjoisafrikkalaiset maat hakevat nyt uusia ideoita ja mallia yhteiskuntien kehittämiseen. Näitä asioita Suomi korostaisi YK:n turvallisuusneuvostossakin.

Suomalaiset diplomaatit ovat jo vuosia kampanjoineet Suomea YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi vuosiksi 2013-2014. YK:n yleiskokous äänestää uusista vaihtuvista jäsenistä syksyllä.

Heidi Hautalan mukaan hän, ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb ovat käyneet sadoissa kahdenvälisissä tapaamisissa. Näillä keskusteluilla yritetään edistää Suomen pääsyä turvallisuusneuvostoon.

- En lupaile mitään, mutta kerron, mikä on Suomen tapa toimia. Ilman naisia ei voi olla mitään kehitystä ja rauhaa, Hautala kertoo

- Libyasta ja Jemenista käy meillä Suomessa paljon vieraita. He sanovat, että Vapaudenpatsas Yhdysvalloissa ei ole enää heille malli, vaan Pohjoismaat. He tietävät, että Suomen kehitysapu on pientä, mutta rahan sijasta he hakevatkin meiltä tietoja ja apua. Suomella on paljon annettavaa esimerkiksi koulutuksessa, Hautala kertoi

Ei ongelmia Venäjän kanssa

Hautala ei pelkää, että Suomi joutusi turvallisuusneuvostossa ristiriitoihin Venäjän kanssa.

- Minun on hyvin vaikea nähdä sellaista. Suomi on ollut jo 15 vuotta EU:n jäsen ja EU pyrkii vahvaan kumppanuuteen Venäjän kanssa. EU puuttuu ihmisoikeuskysymyksiin, koska ilman niitä ei ole rauhaa ja kehitystä, Hautala kertoi.

Myöskään ulkoministeriön erityisedustaja Pasi Patokallio ei usko kiusallisiin äänestyksiin suhteessa Venäjään.

- Tietenkin meidän päätöksiimme vaikuttavat myös Euroopan unionin yhteiset linjaukset. Mutta en näe, että tässä suhteessa tulee olemaan mitään ongelmia.

Patokallio korostaa, että YK:n turvallisuusneuvosto on kansainvälisen päätöksenteon ytimessä.

- Turvallisuusneuvoston jäsenenä vaikutusvalta on suurempi kuin sen ulkopuolella.

SuomiAreenassa aiheesta keskusteltiin Suomen YK-liiton järjestämässä Mitä Suomi saa turvallisuusneuvostosta? -tilaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat