Hei me äänestetään – näin toimit presidentinvaaleissa

Suomalaiset valitsevat itselleen tammikuussa uuden presidentin.

Vaaleissa on nyt hieman yli 4,4 miljoonaa äänioikeutettua, kun äänestämään pääsevät kaikki viimeistään ensimmäisen vaalin vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

Nopeimmat käyvät antamassa äänensä suosikilleen heti, kun se on mahdollista eli ennakkoäänestyksen alkaessa ensi viikolla. Kotimaassa ennakkoon voi äänestää 11.–17. tammikuuta. Ulkomailla äänestysaika on hieman lyhyempi 11.–14. tammikuuta.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 22. tammikuuta.

Jos ensimmäisellä kierroksella ehdokkaista kukaan ei saa yli puolta annetuista äänistä, toistamiseen vaaliuurnille marssitaan kahden viikon kuluttua sunnuntaina 5. helmikuuta.

Kotimaassa toisen kierroksen ennakkoäänestys järjestetään 25.–31. tammikuuta ja ulkomailla 25.–28. tammikuuta.

Ennakkoäänestyspaikat eri puolilta Suomea ja ulkomailta voi tarkistaa oikeusministeriön vaalit.fi -sivustolta.

Henkkarit mukaan

Kahdettatoista suomalaista presidenttiä valitsevien on myös syytä muistaa, että vaalipaikalle pääse sisälle, mutta äänestämään ei ole asiaa, jos mukana ei ole poliisin myöntämää virallista henkilökorttia tai passia.

Jo muutaman vuoden Asemantaan äänestysalueen vaalilautakunnassa Nokialla toiminut Mika Peltokorpi kertoo, että:

– joka vaaleissa paikalle on tullut muutama äänestysoikeutettu ilman henkilöpapereita, kun he ovat olettaneet, että äänioikeusilmoituksella äänestetään. Äänestämään he eivät kuitenkaan ole päässeet, koska eivät ole voineet todentaa henkilöllisyyttään. Osa on palannut henkilöpapereiden kanssa, osa ei.

Lue myös:

    Uusimmat