Mainos

Hedelmöityslaki pelästyttänyt sukusolujen luovuttajat

Sairaalat ja klinikat ovat kuitenkin luottavaisia, että uusia luovuttajia ilmestyy, kun lakia on vähän aikaa sulateltu.

Lahjoitetuilla sukusoluilla tehtävät hedelmöityshoidot loppuvat ainakin toistaiseksi isoissa sairaaloissa ja joillakin yksityisklinikoilla. Luovuttajat ovat pelästyneet ensi kuun alussa voimaan astuvaa hedelmöityshoitolakia, joka velvoittaa luovuttajat rekisteröitymään. Näin lapsella on täysi-ikäiseksi tultuaan oikeus saada tietää biologisen vanhempansa henkilöllisyys.

Ainakin Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistollisissa sairaaloissa lahjasiittiöillä tehtävät hoidot loppuvat toistaiseksi. Viimeiset hoidot on tehty kesän aikana.

Turun yliopistollisen sairaalan (Tyks) omassa spermapankissa luovuttajien määrä on pudonnut paristakymmenestä vain muutamaan.

-Ennen oli mahdollista valita sopiva luovuttaja esimerkiksi ulkoisten kriteereiden mukaan, mutta nyt ei ole paljon valinnanvaraa, sanoo erikoislääkäri Varpu Jokimaa Tyksin naistenklinikalta.

Tyksissä taukoa lahjasiittiöillä tehtävissä hoidoissa joudutaan pitämään ensi vuoden puolelle saakka. Jokimaa on kuitenkin optimistinen sen suhteen, että uusia luovuttajia löytyy, kun lakiin on totuttu.

Helsingin yliopistollisen sairaalan (Hyks) naistenklinikan ylilääkärin Aila Tiitisen mukaan Hyksissä ollaan nyt ollaan odottavalla kannalla ja katsotaan ilmaantuuko rekisteröitymishaluisia luovuttajia.

Valoa tunnelin päässä on näkyvillä, sillä Hyksissä siittiöt on hankittu Väestöliiton Helsingin klinikalta, jossa luovuttajia on yllättäen ollut tänä keväänä jo enemmän kuin viime vuonna yhteensä. Klinikan vt. ylilääkäri Rita Siegberg ei kuitenkaan halua lähteä arvailemaan riittääkö siittiöitä myös muiden tarpeisiin.

Ulkomailta tuotujen siittiöiden hinnat voivat nousta

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) siittiöt on tuotu jo vuosien ajan tanskalaisesta spermapankista. Myös siellä on kova pula rekisteröityneistä luovuttajista, koska maan laki ei vaadi rekisteröitymistä. Suomeen ei kuitenkaan syyskuun jälkeen saa tuoda kuin rekisteröityjä siittiöitä.

Taysin lapsettomuus- ja hormonipoliklinikan erikoislääkäri Katja Ahinko-Hakamaa pitää todennäköisenä, että kova kysyntä lisää ulkomailta tuotavien siemennesteiden hintoja.

-Totta kai yritämme saada siittiöitä, mutta kyse on lopulta siitä, kuinka kalliita näytteet ovat ja paljonko kunnallinen puoli on valmis maksamaan, Ahinko-Hakamaa sanoo.

Taysin klinikka oli poikkeuksellisesti auki koko kesän, koska se ruuhkaantui lahjasiittiöitä tarvitsevista pareista

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.