Mainos

Hedelmöityshoitolaki tulossa vihdoin Suomeen

Vuosikausia jatkunut kiistely hedelmöityshoitolaista on ratkennut. Eduskunta päätyi tänään puoltamaan myös naisparien ja yksinelävien naisten hoitoja. Asiassa tarvitaan vielä eduskunnan suuren valiokunnan kannanotto.

Eduskunta sallii hedelmöityshoidot myös yksinäisille naisille ja naispareille.

Eduskunta päätti asiasta äänin 105-83. Äänestystulos vastaa tältä osin myös sitä, mitä hallitus oli esittänyt. Tiukempi linja pääsi välillä voitolle, kun hallituksen lakiesitystä käsiteltiin eduskunnan lakivaliokunnassa. Siellä enemmistö halusi rajata oikeuden hedelmöityshoitoihin vain miehen ja naisen muodostamille pareille.

Asiassa tarvitaan vielä eduskunnan suuren valiokunnan kannanotto, mutta yleisen käsityksen mukaan siellä enemmistö tukee nyt voitolle päässyttä kantaa. Suuri valiokunta käsittelee asiaa ensi keskiviikkona.

Kiistely yksinäisten naisten ja naisparien asemasta ehti vuosikausia jarruttaa hedelmöityshoitoja koskevan lain aikaansaamista Suomeen.

Keskusta tiukempi, SDP vapaamielisempi

Useimmista eduskuntaryhmistä löytyi kannattajia kummallekin vaihtoehdolle. Keskustan edustajien enemmistö tuki tiukempaa linjaa ja SDP:ssä selvä enemmistö vapaamielisempää. Kokoomuksessa mielipiteiden jakautuminen oli tasaisempaa.

Myös hallituksen piiristä löytyi edelleen tukea kummallekin suunnalle. Pääministeri Matti Vanhanen puolusti hallituksen esitystä, mutta enemmistö keskustan ministereistä, muun muassa peruspalveluministeri Liisa Hyssälä, olisi jättänyt yksinäiset naiset ja naisparit ilman hoito-oikeutta.

Pelisäännöt hedelmöityshoidoille

Vain kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset olivat täysin yksimielisiä, molemmissa oikeus hoitoihin haluttiin rajata heteropareille. Vihreiden ryhmässä pienen särön sai aikaan Merikukka Forsius äänestämällä tyhjää.

Suhtautuminen hedelmöityshoitoihin oli myös sukupuolikysymys, kuten aiemmin myös lakivaliokunnan käsittelyssä. Mieskansanedustajista 68 olisi jättänyt yksinäiset naiset ja naisparit ilman hedelmöityshoitoja. Toista mieltä oli miehistä 50. Naisedustajista tiukempaa linjaa puolusti vain 15 ja 55 äänesti hoitojen sallimista myös yksinäisille naisille ja naispareille.

Kummallakin puolella rintamaa eduskunnan päätöksellä nähtiin suurta periaatteellista merkitystä. Tiukempaa linjaa ajaneet puhuivat perinteisen perhemallin puolesta, kun toisaalla korostettiin ihmisten tasa-arvoista kohtelua. Kaikki vakuuttivat ajavansa ennen muuta lapsen etua.

Ratkaisevan äänestyksen jälkeen kristillisdemokraattien Päivi Räsänen esitti vielä eräitä tiukennuksia lain sisältöön, mutta kaikki muutosehdotukset kaatuivat äänestyksessä. Räsänen olisi esimerkiksi halunnut rajata hedelmöityshoidot vain aviopareille.

Väestöliitto: Järki voitti hedelmöityshoitokiistassa

Väestöliitossa ollaan tyytyväisiä siihen, että yksimielisyys vuosikymmeniä kiistelyn kohteena olleesta hedelmöityshoitolaista näyttää vihdoin löytyneen.

- Järki voitti ja me voimme jatkaa toimintaa lapsettomuusklinikoillamme kuten tähänkin asti, sanoo toimitusjohtaja Helena Hiila Väestöliitosta.

Väestöliitossa lapsettomuushoitoja on annettu tähän asti kaikille. Valtaosa lapsettomuusklinikoiden asiakkaista on luonnollisesti heteropareja. Yksinäisiä naisia ja naispareja on hoitoa saaneista ollut yhteensä vain noin kolmisen prosenttia, eikä Hiila ei usko, että lain voimaantulo tätä osuutta kasvattaisi.

Ongelmaksi lain myötä voi tulla hankaluudet sukusolujen saannissa. Lapsen oikeus saada tietää biologinen alkuperänsä saattaa vähentää halukkuutta luovutukseen. Tämä voi vaikeuttaa etenkin yksinäisten naisten ja naisparien mahdollisuuksia hoitoon.

- Tärkeää on kuitenkin saada laki vihdoin myös Suomeen. Vaikka homma on hoitunut ihan hyvin tähänkin asti, ilman lainsäädäntöä väärinkäytöksen mahdollisuudet ovat suuremmat, toteaa Hiila.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.