Mainos

Hedelmöityshoitojen määrä kääntyi selkeään laskuun

Aloitettujen hedelmöityshoitojen määrä kääntyi ennakkotietojen mukaan selkeään laskuun vuonna 2012, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta tilastosta.

Hoitoja aloitettiin viisi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011. Kaikkiaan hedelmöityshoitoja aloitettiin ennakkotietojen mukaan viime vuonna vajaat 13 800, kun vuotta aikaisemmin määrä oli 14 500.

Hedelmöityshoitojen määrän laskua selittää omilla sukusoluilla tehtyjen hoitojen väheneminen. Sen sijaan luovutetuilla siittiöillä tehtyjen koeputkihedelmöityshoitojen määrä jatkoi kasvuaan. Kasvu oli 11 prosenttia vuonna 2011 ja ennakkotietojen mukaan 17 prosenttia vuonna 2012.

Kasvua selittää esimerkiksi uuden lainsäädännön sisällön ja vaatimusten tuntemuksen parantuminen. Kun käytännöt ovat selkiytyneet, erityisesti spermanluovuttajia on ollut tarjolla aikaisempaa enemmän.

Lähes kaikki luovutetuilla sukusoluilla hoitoja tekevät klinikat hankkivat kuitenkin luovutettuja siittiöitä edelleen myös ulkomailta, pääasiassa Tanskasta.

Hoitotakuu toimii

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastosta ilmenee myös, että jo puolet hedelmöityshoidoista annetaan julkisella sektorilla.

Väestöliiton ylilääkäri Anne-Maria Suikkari pitää muutosta merkittävänä.

– Vielä viisi vuotta sitten noin 70 prosenttia kaikista hedelmöityshoidoista annettiin yksityisellä sektorilla, Suikkari sanoo.

Muutoksen syytä Suikkari selittää sillä, että hoitotakuu hedelmöityshoidoissa on alkanut tuottaa tulosta.

Uusimman tiedon mukaan tahattomasta lapsettomuudesta kärsii Suomessa noin 17 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista pareista. Väestöliiton mukaan noin 80 prosenttia hoitoon tulevista lapsettomista saa käytettävissä olevien hoitojen avulla toivomansa lapsen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.