Hedelmöityshoitajat vastustavat alkioiden tuhoamista

Uuden hedelmöityshoitolain myötä klinikoiden tehtäväksi voi jäädä pakastettujen alkioiden tuhoaminen. Laki astuu voimaan ensi kuun alussa, ja se vaatii sukusolujen luovuttajilta henkilöllisyyden rekisteröimistä. Näin ollen tuntemattomilta lahjoittajilta sukusolun saaneet parit eivät saa enää käyttää pakastettuja alkioitaan.

Lauantaina voimaan astuva uusi hedelmöityshoitolaki vaatii sukusolujen luovuttajien rekisteröimistä. Monet tuntemattomilta lahjoittajilta sukusolun saaneet pariskunnat eivät lainmuutoksen jälkeen saa enää käyttää klinikoilla odottavia alkioitaan.

Alkiot ovat pitkien, ja usein kalliiden hedelmöityshoitojen tulosta, mutta lauantain jälkeen niiden tulevaisuus on hyvin epävarma. Hedelmöityshoitoklinikat vierastavat lakia, sillä niiden tehtäväksi voi jäädä pakastettujen alkioden tuhoaminen.

Uuden lain myötä lapsella on täysi-ikäiseksi tultuaan oikeus saada tietää biologisen vanhempansa henkilöllisyys, joten nimettömät lahjoitukset ovat kiellettyjä. Tästä syystä monet jo valmiit alkiot on heitettävä pois. Laissa ei määrätä, kenelle alkioiden tuhoaminen kuuluu, mutta käytännössä se langennee hedelmöityshoitoklinikoiden henkilökuntien tehtäväksi.

Ann-Marie Nordström Helsingin Felicitas-Klinikalta paheksuu lakia, sillä se aiheuttaa hoitajille eettisiä ongelmia:

- Me ollaan tehty kaikkemme näiden alkioiden hyväksi, ja meillä menee pakkaseen pelkästään elinkykyset alkiot, elikä tällaisia potentiaalisia lapsia me joudutaan sieltä hävittämään.

Eettisistä syistä kukaan klinikan henkilökunnasta ei suostu tekemään hävitystyötä.

Lain kaksi erilaista tulkintaa aiheuttaa hämmennystä

Pariskunnalla on oikeus käyttää pakastettuja alkioitaan kolmen vuoden siirtymäaikana, jos heillä on lapsi joka syntyy ennen 1.9., tai jos nainen tulee raskaaksi ennen 1.9. Uuden hedelmöityslain §38 on kovin tulkinnanvarainen. Oikeusministeriön tulkinta laista on tiukempi kuin Terveydenhuollon Oikeusturvakeskuksen. Oikeusministeriön mukaan pariskunta voi hankkia kolmen siirtymävuoden aikana lapselleen biologisen sisaruksen pakastetusta alkiosta, jos lapsi on syntynyt ennen syyskuuta.

TEOn mukaan taas raskaaksi tulo ennen uutta lakia riittää. Kumpikaan tulkinta ei tyydytä hoitohenkilökuntaa, jonka mielestä kolme vuotta on liian lyhyt aika käyttää alkiot pakkasesta.

- Toivoisimme tähän pidempää siirtymäaikaa, sanoo Felicitas-Klinikan erikoislääkäri Merja Tuomi-Nikula.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Markku Helin ei osaa sanoa, kumpi tulkinnoista on oikein. Hänen mukaansa päätös tästä tehdään viime kädessä tuomioistuimessa.

(MTV3/Marjo Nurmi)

Lue myös:

    Uusimmat