Mainos

Heathrow peruutti yli sata lentoa

Lontoon päälentokentän pommiuhan takia suljettu terminaali neljä on taas käytössä. Aiemmin päivällä Lontoossa tuhottiin epäilyttävä paketti ja Glasgow'ssa auton takakontti avattiin räjäyttämällä. Viikonlopun iskuyrityksista on pidätetty jo kahdeksan ihmistä.

Lontoossa Heathrow'n lentokentän terminaali neljä jouduttiin tyhjentämään ihmisistä epäilyttävän laukun vuoksi, kertoo poliisi. Ihmisiä alettiin päästää takaisin terminaalin parin tunnin tutkimusten jälkeen.

- Tuhannet ihmiset odottivat autojen pysäköintialueella. Turvamiesten mukaan kaikki matkatavarat tarkastetaan uudelleen, sanoi eräs matkustajista.

Poliisi ei ole kertonut tutkimustensa tuloksista. Pommiepäilyn takia peruttiin yli sata lentoa.

Lentoyhtiö British Airwaysin mukaan Heathrow'lta tänään lähtevät lennot saattavat myöhästellä. Finnair käyttää Heathrow'lla terminaalia yksi.

Britanniassa on viime päivinä ollut useita pommi-iskuyrityksiä.

Epäilyttävä paketti löytyi Lontoosta

Britannian poliisi räjäytti aamulla Lontoon keskustasta löytyneen epäilyttävän paketin. Se havaittiin Hammersmithin metroaseman ulkopuolella. Poliisi tuhosi paketin hallitusti aamuyhdeksän aikaan.

Aiemmin aamulla Glasgow'ssa poliisi räjäytti auton paikallisen moskeijan edessä. Viranomaisten mukaan mikään ei vielä viittaa siihen, että autolla olisi yhteyttä Britanniassa viime päivinä tehtyihin terrori-iskuyrityksiin.

Intialaislääkäri pidätettiin Australiassa

Britannian poliisi on ilmoittanut uudesta pidätyksestä liittyen viime päivien terrori-iskuyrityksiin. Lontoon ja Glasgow'n pommitapausten vuoksi on nyt pidätettynä yhteensä kahdeksan ihmistä.

Kahdeksas epäilty pidätettiin Brisbanessa Australiassa eilen illalla. Kiinniotettu on viranomaisten mukaan 27-vuotias intialainen lääkäri. Australian pääministeri John Howard kertoo, ettei miestä vastaan ole toistaiseksi nostettu syytteitä vaan häntä on vain kuulusteltu.

Lääkäri on asunut Australiassa jonkin aikaa ja on työskennellyt paikallisessa sairaalassa. Mies pidätettiin Brisbanessa, kun hän yritti nousta Singaporeen matkalla olleeseen lentokoneeseen. Hänellä oli yhdensuuntainen matkalippu. Britannian iskuyrityksistä epäiltyjen joukossa on nyt ainakin kolme lääkäriä.

Glasgow'n iskusta ei ennakkovaroitusta

Brittiläisen poliisilähteen mukaan Glasgow'n lentokentän iskusta ei varoitettu ennakkoon. Lähde kertoo myös, että terroristien toimintapa vaikutti kaikilta osin al-Qaida -verkoston tyyliseltä.

Sunnuntain ja maanantain välisen yön kaksi pidätystä tehtiin Glasgow'n lähellä Paisleyn kaupungissa Skotlannissa. Poliisin mukaan pidätettyjen miesten ei uskota olevan skottilaista syntyperää.

Poliisi kuljettaa räjäytettyä autoa pois.

Kahdesta aiemmin pidätetystä henkilöstä saatiin uutta tietoa, kun Jordanian viranomaiset sanoivat, että pidätettyjen joukossa on palestiinalaissyntyinen jordanialainen lääkäri vaimoineen.

Brittilehdet ovat arvelleet, että kaikki pidätetyt olisivat ulkomaalaisia. Turvallisuuslähteiden mukaan tutkimukset ovat kuitenkin kesken.

Lehtitietojen mukaan Glasgow'n seiniin olisi ilmestynyt viime päivinä pakistanilaisten vastaisia kirjoituksia. Pakistanin hallitus on tuominnut iskut. Hallitus sanoo olevansa huolissaan Britanniassa elävien pakistanilaisten puolesta, mutta luottavansa siihen, että Britannia takaa heidän turvallisuutensa.

Autopommeista paistaa läpi amatöörimäisyys

Britannian viimeaikaiset, lähes hutiloidun oloiset terrori-iskuyritykset ovat herättäneet kysymyksiä terroristien amatöörimäisyydestä. Terroristijärjestö al-Qaidaan liitetyt epäonnistuneet iskut ovat poikenneet al-Qaidan aikaisemmista, huolellisesti suunnitelluista ja tuhoisasti toteutetuista iskuista.

-Pommien asettajia voi epäilemättä kuvailla parhaiten amatööreiksi, toteaa brittiläinen itsenäinen turvallisuusanalyytikko Paul Beaver.

Ranskalainen terrorismintorjuntaan erikoistunut asiantuntija Dominique Thomas puolestaan arvioi Lontoon ja Glasgow'n iskuja suunnitelleiden hankkineen tietonsa internetistä. Thomas epäilee kyseessä olleen spontaanin amatööriryhmän, samantapaisen kuin Lontoossa 2005. Tuolloin heinäkuun 21. päivänä, kaksi viikkoa tuhoisien 52 ihmistä surmanneiden maanalais- ja bussi-iskujen jälkeen, neljä terroristia yritti iskeä uudelleen maanalaiseen.

-Internetistä löytyy irakilaisia videoita, jotka antavat neuvot auton räjäyttämiseen. Suunnitelman toteuttaminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin luulisi, sanoi Thomas.

Ranskan sisäisen tiedustelupalvelun DST:n entisen terrorismintorjunnan johtajan Louis Capriolin mukaan on todennäköistä, että Glasgow'n iskua yrittäneitä hyökkääjiä ei ollut koulutettu al-Qaidan ja sen liittolaisten leirillä.

Samoilla linjoilla oli myös Paul Beaver, joka uskoi hyökkääjillä olleen paljon teoreettista tietoa, mutta liian vähän käytännön harjoitusta.

-Internetistä saatu tieto ei ole tarpeeksi konkreettista terrori-iskun toteuttamiseen, hän sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.