He hakevat EU:n presidentiksi

Jo kourallinen kokeneita poliitikkoja on ilmoittautunut tarjolle EU:n presidentin virkaan. Ensimmäisenä ennätti eilen Luxemburgin pitkäaikainen pääministeri Jean-Claude Juncker. Kohta perään Britannia kauppasi jälleen maan entistä pääministeriä Tony Blairia, joka kuitenkaan itse ei tule esiin.

Latvia puolestaan sanoo ajavansa tehtävän maan entistä naispresidenttiä Vaira Vike-Freibergaa. Paavo Lipponen muotoili "työhakemuksensa" tänään johtavassa britti- ja ranskalaislehdessä. Myös Irlannin entinen pääministeri John Bruton ilmoittautui kisaan.

Kuka kukin on?

62-vuotias John Bruton työskentelee EU:n suurlähettiläänä Washingtonissa. Vuosina 1994 - 1997 hän toimi Irlannin pääministerinä, ja hän on työskennellyt myös maan valtiovarain-, kauppa- sekä teollisuusministerinä. Hän on myös ollut Euroopan suurimman poliittisen ryhmän eli EPP:n varapuheenjohtaja. Ryhmä on suuri Euroopan parlamentissa, ja sillä on myös valtaosa EU-maiden johtajista kuuluu tähän ryhmään mukaan lukien Saksan liittokansleri Angela Merkel sekä Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy.

Paavo Lipposta pidetään hyvänä kompromissiehdokkaana pienten ja suurten maiden kesken. 68-vuotias Lipponen muistetaan hyvänä puheenjohtajana Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelta, sekä kuuluisasta Bruggen puheesta vuona 2000, jossa hän toivoi EU:n kehittyvän liittovaltion suhteen. SDP:n pitkäaikaisena puheenjohtajana hän kuuluu Euroopassa Sosialistien ja demokraattien ryhmään, joka on EU:n toiseksi vahvin poliittinen ryhmä. Tänään julkaisemassaan kolumnissa Lipponen katsoi presidentin tehtävänä olevan ennen muuta EU-johtajien työn organisointi eikä niinkään voimakas, itsenäinen EU:n edustaminen maailmalla.

71-vuotias "Idän Rautarouva" Vaira Vike-Freiberga toimi Latvian presidenttinä 1999 - 2007. Hän johti maansa sekä Naton että EU:n jäseneksi. Ennen paluutaan Latviaan, hän toimi psykologian professorina Kanadassa. Se, että Vike-Freiberga on nainen, on hänelle vahva etu kisassa huippupaikasta. Miinusta saattaa tulla siitä, että hän tuki Yhdysvaltain johtamaa Irakin sotaa ja siitä, että Latvia ei ole euro-maa. Hän on sitoutumaton.

55-vuotiaan Tony Blairin nimi on ollut esillä jo todella pitkään. Pitkäaikaista Britannian entistä pääministeriä pidetään valovoimaisena ja vahvana johtajapersoonana. Toisten mielestä tämä on etu presidentin paikasta kisattaessa, toisten mielestä haitta. Blairin osakkeita laskee se, että hän tui erittäin voimakkaasti Irakin sotaa eikä onnistunut lähentämään Britannian ja EU:n suhdetta. Britannia ei ole euro-maa eikä kuulu Schengeniin. Blair kuuluu samaan poliittiseen eurooppalaiseen perheeseen kuin Paavo Lipponen eli Sosialistien ja demokraattien ryhmään.

Luxemburgin pitkäaikainen pääministeri Jean-Claude Juncker on yksi arvostetuimmista ja tunnetuimmista EU-johtajista. Häntä pidetään muun muassa euron syntymiseen johtaneen Maastrichtin sopimuksen arkkitehtina. 54-vuotias Juncker menetti kuitenkin Ranskan ja Saksan suosiota asettumalla hiljattain taistelemalla maansa veroparatiisien puolesta. Hän kuuluu EU:n suurimpaan poliittiseen perheeseen eli Konservatiiveihin (EPP).

Lue myös:

Katso Anne Sjöholmin raportti Brysselistä

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä

Lue myös:

    Uusimmat