"He äänestivät pimennossa" – Brexitin todelliset ehdot ovat vasta valkenemassa briteille

Britannian EU-eron seuraukset alkavat selvitä vasta nyt, kun konkreettisista ehdoista aletaan neuvotella. Britannia on menettämässä kaksi isoa EU-virastoa, lääkevirasto EMA:n ja pankkivirasto EBA:n. Myös Britannian maksettavaksi koituvat sitoumukset voivat osoittautua suuremmiksi kuin mitä äänestäjät Brexit-kansanäänestyksen aikana uskoivat.

Vaikka hinta voi nousta odotettua kovemmaksi, Brexitin peruuntumiseen ei uskota, eikä edes Britannian työväenpuolue aja uutta äänestystä.

Perumisen varaan ei lasketa myöskään Euroopan parlamentissa, ei vaikka moni sitä toivoisi.

– Toivoisin itse asiassa että briteillä olisi tilaisuus ottaa kantaa siihen varsinaiseen sopimukseen, koska kyllähän se viime kesän Brexit-äänestys käytiin täysin pimennossa. Ihmisille luvattiin asioita, jotka eivät pidä lainkaan paikkaansa, toteaa europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.).

–  Sille emme voi nyt mitään, että yleinen mielipide meni aika lailla virheellisten olettamusten mukaan. Se hätäjarrun käyttäminen on...sitä olisi pitänyt käyttää vähän aikaisemmin, uskoo puolestaan europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.).

Pääministeri Theresa Mayn mukaan kääntymispiste on jo ohitettu. Edes Britannian työväenpuolue Labour ei aio vaatia uusintaäänestystä, vaikka vastustaakin Brexitiä. Europarlamentissa moni ihmettelee tätä linjausta.

– Minun mielestäni aika löysää toimintaa demarilta maan kohtalonkysymyksessä, kritisoi europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sdp).

"Ei ole kaikki muumit laaksossa"

Brexit on myös lyönyt kiilaa EU:n ja Yhdysvaltojen väliin. Trump on onnistunut suututtamaan monet niin EU-parlamentissa kuin komissiossakin iloitsemalla avoimesti Brexitistä ja kyselemällä kuka lähtee seuraavaksi.

– No se kuulostaa lähinnä putinismilta. Meillä on nyt kaksi suurvallaksi itseään takaisin havittelevaa...ensin Putin, nyt on Trump, Kumpula-Natri sanoo.

–  Minun mielestäni meidän suurimmat turvallisuuspoliittiset haasteemme liittyvät tällä hetkellä kahteen mieheen, joilla ei ole kaikki muumit laaksossa, täräyttää Nils Torvalds.

Euroopan johto päässee keskustelemaan Trumpin kanssa viimeistään toukokuun lopulla, kun Trump saapuu Nato-huippukokoukseen Brysseliin.

Lue myös:

    Uusimmat