Hawkille haetaan seuraajaa

Puolustusvoimien Hawk-harjoituskoneelle on etsittävä seuraajaa kymmenen vuoden sisällä. Tilanne on sama muuallakin Euroopassa maassa. Yhdeksän maata onkin Italian johdolla käynnistämässä hankkeen, joka selvittelee mahdollisuuksia yhteiseurooppalaisen harjoituskonemallin ja lentäjien yhteiskoulutuksen suunnitteluun. Suomi on mukana esiselvittelytyössä.

Hawk

Nyt käynnistynyt esiselvitystyö on alku pitkälle ja kivikkoiselle prosessille. Toteutuessaan yhteinen konemalli saattaisi tuoda säästöjä paitsi kalliiseen uuden koneen kehittelyyn myös hävittäjälentäjien koulutukseen.

-Tähän selvitystyöhön liittyy luonnollisesti se, että minkälaisia säästöjä tämän valittava koulutusmalli saattaisi tuoda ja sopiiko se Ilmavoimille, apulaisjohtaja everstiluutnantti Leo Kohijoki Kauhavan Ilmasotakoulusta kertoo.

Kauhava on kiinnostunut saamaan koulutuskeskuksen ja ensimmäiset konkreettiset päätökset asiasta on jo tehty. Syy kaupungin aktiivisuuteen on ilmeinen. - Se merkitsisi lisää työpaikkoja Kauhavalle ja tietäisi Ilmasotakoulun huomattavaa laajentamista. Se olisi piristysruiske ei ainoastaan Kauhavalle, vaan koko Etelä-Pohjanmaan maakunnalle. Kauhavan kaupunki on jo kaavallisesti varustautunut varuskunnan laajentamiseen, kaupunginjohtaja Lasse Mäkinen kertoo.

Myös ilmavoimat toivovat koulutuksen säilyvän kotimaassa. - Tärkeänä asiana kyllä pidän sitä, että myöskin sotilaslentäjäkoulutus saataisiin säilymään kokonaisuudessaan täällä Suomessa, everstiluutnantti Kohijoki painottaa.

Mahdollisuus vaativien olosuhteiden lentokoulutukseen on etu, jota etelämpää Euroopasta on vaikea löytää. Myös ilmatila on ainutlaatuinen. - No meillä on laaja, rauhallinen ilmatila. Harjoituslentoalueelle siirtomatkat lentomatkat on lyhyitä. Se säästää lentotunteja.

Myös Ruotsi ja Norja haluavat koulutuskeskuksen alueelleen.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 28.01.2002)

Lue myös:

    Uusimmat