Hävikkitakuu vie leipomotuotteet roskiin

Yhä useampi leipomo lupaa huolehtia myymättä jäävistä leivistä. Lupaus saa kauppiaat tilaamaan leipiä suurpiirteisesti.

Hävikkitakuu leviää leipomoalan kilpailukeinona. Järjestelmässä leipomo kantaa vastuun hävikistä, jolloin kaupat tilaavat enemmän tavaraa kuin mitä tietävät myyvänsä.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan Leipomoyhdistys on paheksunut hävikkitakuun antamista. Kuluttajalle takuu merkitsee leipävalikoiman kaventumista. Lisäksi hävikkitakuun takia leipää lentää roskiin entistä enemmän. Hävikkitakuun kustannukset voisi laskea rahaksi ja kilpailla rahalla.

- Hävikkitakuu lisää tehottomuutta. Jos puhutaan kymmenenkin prosentin hävikistä kaupassa, niin kuin olen kuullut, niin onhan se paljon, sanoo toimitusjohtaja Mika Väyrynen Leipuriliitosta.

Hävikkitakuujärjestelmä syntyi Turun seudulla 70-luvulla. Vähitellen systeemi on levinnyt muuallekin. Paheksunnasta huolimatta hyvitystakuukauppa jatkuu kiihkeänä.

Kaupat eivät vaadi leipomoilta hävikkitakuuta, vaan nämä tarjoavat sitä itse. Kauppiaille järjestely sopii.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat