Häveliäisyys historiaa - järjestöt haalivat testamenttilahjoituksia

Testamentit ovat saamassa yhä suuremman rooliin yhdistysten ja säätiöiden varainhankinnassa. Testamenttien tavoittelusta on katoamassa aiempi häveliäisyys ja kansan kukkarolta haetaan yhä rohkeammin rahoitusta toimintaan.

Testamenttauksen mahdollisuutta tuodaan tarjolle erilaisin mainoskampanjoin, kuten lehti- ilmoituksin ja radiomainoksin. Moni yhdistys on tehnyt testamenttauksesta neuvontaoppaan ja järjestänyt  teematapahtumia testamenttilahjoittamisen mahdollisuuksista. Suurimmilla järjestöillä on jo omat testamenttivarainhankinnan yksikkönsä.

- Suomessa järjestöt ovat perinteisesti arastelleet testamenttilahjoittamisesta puhumista. Se on koettu jotenkin kiusallisena. Muualla Euroopassahan tilanne on kokonaan toinen, sanoo Suomen Punaisen Ristin viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho.

 -Järjestöt ovat selvästi heränneet tämän varainhankintamuodon etuihin.  Markkinat alkavat lämmetä. Hienotunteisuus täytyy kuitenkin edelleen säilyttää, hyökkääminen ei ole oikea menetelmä, toteaa Syöpäsäätiön talous- ja hallintojohtaja Raija Stjernvall.

Suomi jälkijunassa

Muualla Euroopassa testamenttivarainhankinnassa ollaan huomattavasti Suomea edellä. Englannissa testamenttaajia houkutellaan jo vanhusten palvelutaloissa, pankeissa ja ruokakaupoissa.  Asiakirja laaditaan heti tai vaihtoehtoisesti esitetään vierailukutsu yhdistyksen kanssa yhteistyötä tekevään lakitoimistoon.

-Järjestöjen kansainvälisissä varainhankintakokouksissa on käyty paljon läpi testamenttivarainhankinnan mahdollisuuksia ja toteuttamistapoja. Briteissä ollaan jo kovassa vauhdissa, järjestöt ovat  onnistuneet saamaan testamenttaajat hyvin liikkeelle. Englantilaiset  ovat  kertoneet menetelmistään meille muille. Yritämme ottaa oppia siitä,  mitä on tehty ja miten on onnistuttu,  Laiho kertoo.

Järjestöissä uskotaan, että testamenttivarainhankinnan kasvunäkymät ovat erinomaiset.

-Ihmiset ovat vaurastuneet ja he haluavat vaikuttaa keräämiensä varojen käyttöön myös kuolemansa jälkeen. Tähän tarpeeseen me järjestöt voimme tarjota ratkaisun, kun kerromme avoimesti työstämme ja niistä toimintamuodoista, joihin voimme käyttää testamenttien kautta saamaamme varallisuutta, selvittää viestintäpäällikkö Hannu-Pekka Laiho.

Verotonta tuloa

 Testamenteista ovat kiinnostuneet myös järjestöt, joiden rahoituksessa testamenteilla ei ole aiemmin ollut minkäänlaista roolia. Punaisen Ristin, Lähetysseuran ja Pelastusarmeijan rinnalle on tunkua.  Internet on pullollaan testamentteja hamuavien yhdistysten ja säätiöiden ilmoituksia. 

Testamentteja toivovat rinta rinnan uskonnolliset yhteisöt, kulttuurijärjestöt ja ympäristönsuojelijat.  Verkkonsa on heittänyt myös Oopperan Tukisäätiö sekä Amnesty International, Greenpeace, Maailman luonnonsäätiö ja Itämeriprojekti. Suomen Punaisen Ristin viestintäpäällikön mukaan järjestöjen välinen kilpailu on yksinomaan hyvä asia.

- Ei haittaa vaikka jaolla on enemmän toimijoita. Kilpailu piristää järjestöjä kertomaan toimintatavoistaan ja toisaalta testamenttaajien valinnanmahdollisuudet lisääntyvät. Voidaan valita laajemmasta järjestöjoukosta sopivin sijoituskohde omaisuudelle, Laiho sanoo.

Yleishyödyllisten yhdistysten ei tarvitse maksaa saamista testamenttilahjoituksista veroa, toisin kuin vaikkapa vainajan rintaperillisten tai muiden sukulaisten. 

Lue myös:

    Uusimmat