Mainos

Havel: Venäjä ei voi määräillä Natoa

Tshekin presidentti Vaclav Havel kiitteli tänään presidentti Bill Clintonia, koska tämä ei ollut Havelin mukaan taipunut Venäjän vaatimuksiin Helsingin huippukokouksessa.

-Naton laajentaminen jatkuu oman logiikkansa ja omien syidensä mukaisesti. Se ei ole suunnattu Venäjää vastaan, Havel sanoi viikottaisessa radiopuheessaan.
-Venäjä voi olla pitämättä siitä niin paljon kuin mieli halaa, mutta se ei pysty estämään sen toteutumista, presidentti sanoi.

Naton on kuitenkin Havelin mielestä pyrittävä todelliseen kumppanuuteen Venäjän kanssa ja työskenneltävä rauhanomaisen yhteistyön kehittämiseksi.

-Tämä ei tarkoita sitä, että meidän olisi otettava huomioon ja mukauduttava kaikkiin Venäjän oikkuihin ja geopoliittisiin toivomuksiin, jotka ovat syntyneet sen omista perinteistä, Havel huomautti.

Venäjä ei Havelin mielestä ole koskaan ollut oikein varma, "missä sen alue alkaa tai loppuu". Tästä syystä Venäjä haluaa, vaikkei aina tietoisestikaan, luoda ympärilleen suojavyöhykkeitä.

-Venäjä on ilmeisesti perinteisesti suhtautunut epäluuloisesti länsimaisiin rakenteisiin ja uskonut niiden suuntautuvan Venäjää vastaan, Havel huomautti.

-On tärkeää, ettemme itse alistu näkemään asioita näin, ettemme anna sen määräillä itseämme, ettemme ryhdy esittämään kompromisseja, vaan pidämme lujasti kiinni kannastamme ja selitämme, miksi Nato aikoo laajentua. On välttämätöntä pysyä lujana. Ja luulen juuri näin käyneen Helsingissä, Havel sanoi.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.