Mainos

Havel: Suomenkin avauduttava Natolle

Tshekin presidentti Vaclav Havelin mielestä Natolla pitäisi olla pysyvä, esteetön pääsy kaikkiin Euroopan demokratioihin, myös Suomeen.

Tshekin presidentti Vaclav Havel puhui sotilasliitto Naton nykytilasta tänään Prahassa ja korosti, että naton tulisi päästä kaikkiin Euroopan demokratioihin, myös Suomeen, Irlantiin ja Sveitsiin.

Havel ihmetteli, mikä on puolueettomuuden merkitys nykyään. Hän pitäisi sitä perusteltuna, jos maailmassa olisi edelleen kaksi supervaltaa.
-Mitä pitäisi ajatella puolueettomuudesta, kun sellaisia blokkeja ei ole enää olemassa, Havel kysyi Prahassa. Presidentti arvioi, että Suomi, Sveitsi ja Irlanti vaalivat puolueettomuutensa historiallisia perinteitä, ja sitä pitää kunnioittaa.
-Siitä huolimatta uskon, että kaikki nämä maat kysyvät itseltään ennemmin tai myöhemmin, mikä tarkoitus tai sisältö puolueettomuudella tämän päivän maailmassa on, Havel sanoi.

Havel korosti, että yhteinen vihollinen muodostuu nykyään järjestäytyneestä rikollisuudesta, terrorismista ja joukkotuhoaseista.
-Voiko joku olla puolueeton esimerkiksi murhaajia kohtaan, jotka syyllistyvät laajaan siviiliväestön murhaan, Havel ihmetteli.

Havel otti asiaan kantaa Naton huippukokouksen aattona. Hän puhui kongressissa, joka käsitteli sotilasliiton muutostarpeita. Suomen yhteydessä Havel ei käyttänyt sanaa liittoutumaton.

Maamme nykyisessä hallitusohjelmassa todetaan, että vallitsevissa oloissa Suomi edistää vakaata kehitystä Pohjois-Euroopassa parhaiten sotilaallisesti liittoutumattomana.

Bush laajentumisen kannalla

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vakuutti tukevansa Naton laajenemista, kun hän puhui sotilasliiton huippukokouksen aattona Prahassa. Samalla Bush vahvisti Naton kutsuvan uudet maat jäsenikseen.

-Tuemme voimakkaasti Naton laajentumista nyt ja tulevaisuudessa, Bush sanoi. Bush kuvasi huippukokousta historialliseksi ja päätöstä laajentua rohkeaksi. Hänen mukaansa sotilasliittoon ovat tervetulleita kaikki eurooppalaiset demokratiat, jotka hakevat jäsenyyttä ja jakavat Naton vastuut.

Naton on määrä kutsua torstaina jäseniksi seitsemän uutta valtiota. Sotilasliittoon hyväksytään Bulgaria, Latvia, Liettua, Romania, Slovakia, Slovenia ja Viro.

Yhdysvaltain presidentti George Bush varoittaa Irakin johdon olevan lähellä loppuaan, mikäli maalta löytyy joukkotuhoaseita. Bush sanoi Naton-huippukokouksen alkaessa lisäksi, että Yhdysvallat hakee Nato-maiden tukea Irakin aseriisunnassa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 20.11.2002)

Suomi ei menetä mitään poliittisia etuja jäämällä Naton ulkopuolelle, vakuuttaa ulkoministeri Erkki Tuomioja. Tuomioja kuitenkin sanoo, että Natoa tarvitaan, mutta hän ei innostu kaavailuista, että Nato ryhtyisi toimimaan kriisipesäkkeissä eri puolilla maailmaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.