Mainos

Hautalan ehdotus puhtaammista polttoaineista läpi EU-parlamentissa

EU:n parlamentti hyväksyi tänään Heidi Hautalan (vihr.) ehdotuksen puhtaampien polttoaineiden käyttöönotosta vuoden 2000 jälkeen. Lyijypitoinen bensiini katoaa kokonaan huoltoasemilta ja rikkipitoisuutta vähennetään myös lyijyttömässä bensiinissä ja dieselöljyssä.

Parlamentti hyväksyi myös saksalaisen europarlamentaarikon Bernd Langen raportin, joka pakottaa autonvalmistajat kehittämään ympäristöystävällisempiä ja vähemmän polttoainetta kuluttavia moottoreita. Hautala ja Lange olivat hyvin tyytyväisiä, kun parlamentti selvällä äänten enemmistöllä hyväksyi mietinnöt, joilla pyritään parantamaan EU-maiden ilmanlaatua.

Tiukennetut ympäristönormit voivat kuitenkin tulla voimaan vasta kun asiasta on päästy yhteisymmärrykseen EU:n parlamentin ja korkeimman päättävän elimen, ministerineuvoston, välisissä neuvotteluissa. Hautala suhtautui neuvotteluihin toiveikkaasti, koska tietoisuus liikenteen aiheuttamista ympäristötuhoista kasvaa kaiken aikaa. Ainakin Suomen, Ruotsin ja Saksan hallitukset tukevat parlamentin linjaa, Hautala uskoi.

EU:n parlamentti hyväksyi sitovat polttoaine- ja päästönormit vuodelle 2005, mitä sekä ministerineuvosto että EU:n komissio vastustavat. Hautala ja Lange katsovat kuitenkin, että auto- ja öljyteollisuuden täytyy saada selkeät ohjeet pystyäkseen sopeutumaan tiukennettuihin määräyksiin. Hautalan ja Langen mielestä polttoainenormit ja päästörajat liittyvät läheisesti yhteen, koska autoteollisuus ei voi ilman puhtaampaa polttoainetta vähentää myöskään moottorien päästöjä.

Sekä autoteollisuus että öljy-yhtiöt painostivat rajusti EU:n parlamenttia ennen keskiviikon äänestyksiä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.