Mainos

Hautala: Palkitsemiskäytännöt suurennuslasin alle

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautalan mukaan valtio-omisteisten yhtiöiden palkitsemisperusteita on syytä tarkistaa.

MTV3:n Huomenta Suomen Torstaikabinetissa vieraillut Hautala sanoo, että palkitsemissääntöjen uudistamisen yhteydessä keväällä on hyvä aika keskustella esimerkiksi uusista palkitsemiskriteereistä.

- Haluaisin selvittää esimerkiksi millä painolla palvelutyytyväisyys tai henkilöstön hyvinvointi vaikuttaa johtajien tulostavoitteisiin ja palkitsemiseen.

Hautala peräänkuuluttaa sitä, että johtajien palkitsemiskokonaisuudet tuodaan julkisuuteen.

- Palkitsemisen kokonaisuudessa on useita elementtejä. Kun unohdetaan kertoa jostain yhdestä elementistä, kuten lisäeläkkeestä Veikkauksen tapauksessa ja työsuhdeasuntoedusta Finnairin tapauksessa, se aina hämärtää kokonaisuutta. Siitä ei saa otetta.

- Kaikkien valtio-omisteisten yhtiöiden hallitusten puheenjohtajat vastaavat siitä, että kaikki nämä johtajien palkitsemiselementit on tuotu julkisuuteen.

Finnair soti kansalaisten oikeudentajua vastaan

Hautala sanoo tulkinneensa Finnairin toimitusjohtajan asuntokauppoja liikaa hallinnon näkökulmasta.

- Itse havaitsin hyvin nopeasti, että tämä kauppa todella sotii kansalaisten yleistä oikeudentajua vastaan, koska menin tulkitsemaan sitä aivan liian muodollisten hyvän hallinnon periaatteiden mukaan.

- Minä olin se, joka aloitin katumusharjoitukset ja totesin, että tässä todellakin kaikki avoimuuden ja läpinäkyvyyden periaatteet on unohdettu.

Kohu syntyi, kun Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen myi asuntonsa työeläkeyhtiö Ilmariselle. Ilmarinen vuokrasi sen Finnairille Vehviläisen työsuhdeasunnoksi.

Mahdollisuus kitkeä hyvä veli-verkostoja

Hautala vertaa tilannetta vaalirahakohuun. Hänen mukaansa nyt hyvä veli -verkostoja on mahdollisuus kitkeä samalla tavalla kuin vaalirahoitusta muutama vuosi sitten.

- Minulla on vähän sellainen tunne kuten oikeusministeri Tuija Braxilla pari vuotta sitten, kun yhdestä varomattomasta kansanedustaja Timo Kallin lausunnosta tuli vuosisadan tilaisuus pistää vaalirahalainsäädäntö kuntoon.

- Valtio-omisteisten yhtiöiden pitää näyttää esimerkkiä yhteiskuntavastuussa ja eettisessä toiminnassa.

Hautalan mukaan hänellä on suuri vastuu valtio-ohjauksesta vastaavana ministerinä löytää uusia kasvoja siihen piiriin, josta valitaan valtio-omisteisten yhtiöiden jäsenet

- Hyvä veli -verkostoista puhuttaessa se piiri, joka Suomessa osallistuu erilaisten keskeisten yhtiöiden hallintoon, on aika pieni. Silloin, vaikka kuinka jäävättäisiin ja otettaisiin nämä muodolliset esteellisyydet huomioon, käy sillä tavalla, että ihmiset kuitenkin pystyvät tekemään sopimuksia keskenään, jotka eivät normaalikansalaisen ulottuvissa ole missään mielessä, Hautala toteaa.

(MTV3)

Katso kehitysministeri Heidi Hautalan haastattelu: (Huomenta Suomi 1.3.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.