Mainos

Hautala: EK esteenä vanhempainvapaan tasajaolle

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Heidi Hautala (vihr.) haluaa tasoittaa eroja miesten ja naisten välillä. Nais- ja miesvaltaisiin aloihin jakautunut työelämä estää tasa-arvon toteutumista niin miehille kuin naisille.

Palkkaerot naisten ja miesten välillä Suomessa ovat EU:n keskitasoa ylemmät. Vanhempainvapaat pitävät naisten palkkaeroja sitkeästi yllä.

- Vanhempainvapaat jakautuvat epätasaisesti, ja naisille tulee pitkiä urakatkoksia. Varsinkin koulutettujen naisten osalta monissa maissa on todettu, että nämä pitkät urakatkokset, joita vanhempainvapaat aiheuttavat naisille, mahdollistavat palkkakehityksen pysymisen jäissä ja ainakin alempana kuin miesten keskimäärin, Hautala toteaa MTV:n Huomenta Suomessa.

Hallituksen otettava kantaa

Vanhempainvapaan vastuut on jaettava äitien ja isien ja heidän työnantajiensa kesken tasaisemmin, jotta naisten asema työmarkkinoilla paranee. Hautala istuu työryhmässä, jonka tarkoituksena on tehdä asiasta ehdotus hallitukselle.

Hautalan mielestä on ikävää, että kun yhteiskunta haluaisi vanhempainvapaan tasaisemman jaon vanhempien välillä, niin työmarkkinaosapuolet ovat hyvin haluttomia uudistukselle. Elinkeinoelämä vastustaa kaavailtuja uudistuksia, kuten miehille korvamerkittyjä osuuksia vanhempainvapaisiin.

- Työmarkkinaosapuolten valta suurissa yhteiskunnallisissa reformeissa on liian suuri. Toivoisin, että hallitus ja eduskunta ottaisivat asian paremmin omiin käsiinsä.

Naiskiintiöt pörssiyrityksiin

Hautala kannattaa naiskiintiöitä pörssiyritysten johtoon. Politiikassa kiintiöillä on saatu naisia tasa-arvoisina päättäjinä esimerkiksi kunnallispolitiikkaan

- Miksi ei kokeiltaisi sitä, että kiintiöillä tehtäisiin näkyviksi pätevät naiset, joilla on myös vaikutusta siihen, että liike-elämä sujuu nykyistä paremmin. Tutkimuksen mukaan naisten johtamissa yrityksissä näyttää olevan hieman parempi kannattavuus.

- Liittyykö tämä sitten siihen, että naisilla on realistiset tavoitteet eikä sitten ehkä aivan ylen määrin riskinottohalua? Varmaan koko maailman finanssikriisi on tulosta siitä, että Lehman Brothers ei ollut Lehman Brothers and Sisters, jolloin asiat eivät ehkä olisi menneet ihan näin hullusti, Hautala spekuloi nauraen.

Katso tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtajan Heidi Hautalan haastattelu (Huomenta Suomi 19.3.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.