Mainos

Haukiputaan kirkkoherra pidätettiin virasta

Tuomiokapituli on määrännyt tutkinnan Haukiputaalla järjestetystä leiririppikoulusta ja kirkkoherran toimista siellä. Virantoimituksesta pidätetyn kirkkoherran epäillään olleen leirillä humalassa.

Haukiputaan seurakunnan kirkkoherra Risto Haulos on pidätetty virantoimituksesta ja pappisviran hoitamisesta. Oulun hiippakunnan tuomiokapituli päätti asiasta eilen.

Tuomiokapituli määräsi käynnistettäväksi tutkinnan Hauloksen toimista Haukiputaalla heinäkuussa 2004 järjestetyssä leiririppikoulussa. Hänen epäillään olleen alkoholin vaikutuksen alaisena leiririppikoulun aikana. Tuomiokapituli määräsi tutkinta-asiamiehen suorittamaan asiassa valmistavan tutkinnan.

Haulos on pidätetty virantoimituksesta ja pappisviran toimittamisesta tutkinnan ajaksi.

Risto Haulos haki tuomikapitulilta eroa Haukiputaan kirkkoherran virasta. Tuomikapituli myönsi hänelle eron syyskuun alusta alkaen.

Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin notaari kirkkoherra Pekka Asikainen kertoo, että kirkkoherran toimia ryhdyttiin tutkimaan kantelun kautta. Seurakunnan työntekijä ilmoitti alkoholiepäilystä tuomiokapitulille.

Kirkkoherran pidättäminen toimestaan on erittäin harvinaista. Pekka Asikaisen mukaan vastaaviin toimiin joudutaan pari kertaa kymmenessä vuodessa.

- On erittäin harvinaista, että tällaista tapahtuu. Kyllä siinä on yleensä vakavat asiat taustalla. Haulosta ei tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Taustalla rattijuopumuksia

Haukiputaan kirkkoherra Risto Haulos on toiminut virassaan vuodesta 1996 lähtien. Tuomiokapituli on tutkinut hänen alkoholiin liittyviä toimiaan aikaisemminkin. Haulos tuomittiin Oulun käräjäoikeudessa vuoden 2003 joulukuussa 20 päivän ehdolliseen vankeuteen ja 10 päiväsakkoon törkeästä rattijuopumuksesta. Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi antoi hänelle asiasta vakavan huomautuksen viime maaliskuussa. Pekka Asikaisen tietojen mukaan vastaavaa ei ole tapahtunut ainakaan kuuteen vuoteen.

Haulos on kärähtänyt ratista toisenkin kerran. Vuonna 1999 hän sai Oulun käräjäoikeudelta 25 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen. Tuomiokapituli käsitteli asiaa tammikuussa 2000, mutta ei määrännyt jatkotoimenpiteitä. Sen mielestä maallisen oikeudenkäynnin tulos oli riittävä.

Kirkkolain mukaan tuomikapituli voi pidättää henkilön virasta ja pappisviran toimittamisesta rikossyytteen ja kurinpitomenettelyn sekä niiden edellyttämien tutkimusten ajaksi. Näin voidaan menetellä myös, jos viranhaltija kieltäytyy terveydentilaa koskevista tarkastuksista tai tutkimuksista. Samoin käy, jos viranhaltijalla on sairaus, vika tai vamma, joka olennaisesti haittaa viranhoitoa. Viranhaltija voidaan myös pidättää virastaan välittömästi irtisanomisen jälkeen jos se on erityisistä syistä perusteltua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.