Mainos

Hauholta löytyi erittäin harvinaisia albiinomustikoita – tutkija ei hennonnut maistaa

Hauhon Juntulasta on löytynyt erittäin harvinaisia valkoisia mustikoita. Niiden tiedetään kasvavan ainoastaan parissa kymmenessä paikassa Suomessa.

Hämeenlinnan ympäristöasiantuntija, kasvitieteen tohtori Heli Jutila kertoo, että Hauhon mustikat löysi maanantaina marjastaja Martti Hirvonen.

Myös Jutila vieraili mustikoiden kasvupaikalla vielä samana päivänä. Hänellä ei kuitenkaan ole omakohtaista kokemusta niiden mausta, sillä hän ei hennonnut niidä syödä marjojen vähäisyyden vuoksi.

– En maistanut niitä, koska niitä oli niin paljon kerätty. Otin yhden näytteen, jonka prässään Kasvimuseoon vietäväksi, Jutila sanoo.

– Ajattelin, että hedelmät on sitä varten, että kasvi niistä sitten leviää. 

Erottaa helposti raaoista

Jutilan mukaan valkoisen mustikan erottaa selvästi raa'asta tavallisesta mustikasta. 

– Sen näkee heti, ne olivat jopa isompia kuin varsinaiset siniset mustikat. 

Jutilan tulkinta on, että valkoisia mustikoista kasvattaa yksi kasvi. Värin lisäksi mustikasta puuttuu myös kiiltävä pinta.

– Siinä on varmasti kaksi mutaatiota, siitä puuttui sekä vahakerroin että sininen väri.

Vaikka valkoinen mustikka onkin houkuttelevan näköinen, ei se vedä vertoja tavalliselle siniselle mustikalle, koska siitä puuttuu samalla osa mustikan hyödyllisistä terveysvaikutuksista.

Jutila kertoo Hämeenlinnan kaupungin sivuilla, että hauholta löydetty valkoisen mustikan kasvuympäristö oli tavanomainen mäntyvaltainen kuivahko kangas, jossa mustikan ja puolukan kasvustot vaihtelevat.

Häs uskoo, että valkoinen mustikkaesiintymä on todennäköisesti yhtä mustikkayksilöä, joka on levittäytynyt noin kahdeksan neliömetrin alalle. Kaikkiaan alueella oli reilu sata mustikan marjaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.