Hätäviestijärjestelmään uutta eloa

Uudessa tarjouksessa viestijärjestelmän hinta on laskenut, arvioidaan sisäministeriössä.

Puhelinoperaattorit aikovat jättää esityksen hätäviestijärjestelmästä ja sen kuluista viranomaisille ensi kuun alussa. Hätätekstiviesteillä tarkoitetaan sitä, että onnettomuuden uhkaamalla alueella olevat kansalaiset saisivat varoituksen vaarasta kännykkäänsä.

Hätäviestejä on pohdittu monesti, mutta vuoden 2004 tapaninpäivän tsunamikatastrofi sai hallituksen tekemään asiasta esityksen. Esityksen jälkeen asetetun työryhmän laskelmien mukaan hätäviestien kustannukset olisivat vähintään puolitoista miljoonaa euroa. Tätä rahaa ei lopulta löytynyt, vaikka eduskunta muutti sähköisen viestinnän tietosuojalakiakin, jotta hätäviestijärjestelmä voitaisiin tehdä.

Ylitarkastaja Juhani Porthan sisäministeriöstä kertoo, ettei hätäviestijärjestelmään ole vieläkään varattu rahaa. Uusi mahdollisuus on kuitenkin avautunut, sillä puhelinoperaattorit valmistelevat ministeriölle tarjousta hätäviestisysteemistä. Porthanin arvion mukaan järjestelmän hinta tulee alas uudessa tarjouksessa, eikä siihen välttämättä vaadittaisi ministeriön rahoitusta.

Operaattorit eivät vielä halua kertoa, miten järjestelmä käytännössä toimisi. Operaattorien yhteistyöryhmän vetäjä Kalevi Westerlund Elisasta kertoo kuitenkin, että ehdotettava tekniikka on peräisin 1990-luvulta. Yhteistyöryhmään kuuluvat Elisan lisäksi TeliaSonera ja DNA. Ylitarkastaja Porthanin mukaan ministeriö hyväksyy uuden tarjouksen mielellään, jos se on teknisesti toimiva ja sopivan hintainen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat