Mainos

Hätäkeskuspäivystäjistä pian pulaa

Uusien alueellisten hätäkeskusten käyttöönotto on aiheuttanut paineita hätäkeskuspäivystäjien kouluttamisen lisäämiseen.

Helsingissä alkaa elokuussa hätäkeskuspäivystäjäkurssi, jolla paikataan koko maata vaivaavaa päivystäjäpulaa. Helsingin pelastuslaitoksen pelastuskoululla pidettävälle kurssille on valittu 24 opiskelijaa, ja samankokoisen satsin koulutus on suunnitelmissa toteuttaa vielä myöhemmin toisen kerran.

Hätäkeskuspäivystäjien koulutusta on tähän mennessä annettu vain Kuopion Pelastusopistolla. Hätäkeskuspäivystäjiä tarvitaan lisää suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle. Toinen syy on pari vuotta sitten valtiolle siirretyn Hätäkeskuslaitoksen uusien alueellisten hätäkeskusten käynnistyminen.

- Tähän asti hätäkeskuspäivystäjät ovat olleet kunnan ja poliisin työntekijöitä, ja nyt heistä vain noin puolet on siirtymässä Hätäkeskuslaitoksen käynnistyviin hätäkeskuksiin. Esimerkiksi poliisin hätäkeskusten työntekijöistä osa haluaa jatkaa poliisilla muissa tehtävissä hätäkeskukseen siirtymisen sijasta, kertoo Hätäkeskuslaitoksen tiedottaja Marjukka Koskela.

Helsingin päivystäjäkurssin järjestäjä on Kuopion Pelastusopisto, ja valintakriteerit ovat samat kuin Kuopion kursseilla. Koulutus järjestetään yhdessä Uudenmaan TE-keskuksen kanssa.

Apua erityisesti Etelä-Suomen käynnistyville hätäkeskuksille

Koulutus järjestetään Helsingissä, sillä Pelastusopiston resurssit Kuopiossa eivät Koskelan mukaan riitä suuremman kurssin toteuttamiseen. Suurin osa Helsinkiin valituista on Uudeltamaalta, mikä on päivystäjätarpeen kannaltakin hyvä asia.

Puolitoistavuotisen kurssin valmistuessa ovat myös viimeiset Hätäkeskuslaitoksen hätäkeskukset pääkaupunkiseudulla aloittamassa. Näihin Helsingin, Länsi-Uudenmaan sekä Itä-ja Keski-Uudenmaan hätäkeskuksiin tarvitaan kaikkiaan noin 140 päivystäjää.

- Toki tästä määrästä suuri osa siirtyy keskuksiin alueen aiemmista hätäkeskuksista, mutta myös uusia tarvitaan. Ja on minulta myös kysytty, että eikö missään muualla voi opiskella kuin Kuopiossa. Nyt voi. Tätä vaikutusta ei haettu, se tuli kaupan päällisenä, Koskela huomauttaa.

Koulutuksen suosio kasvaa

Hätäkeskuslaitos on laskenut lisäkoulutustarvetta olevan tänä ja ensi vuonna yhteensä 88 päivystäjälle Kuopioon vuosittain otettavien 20 päivystäjän lisäksi.

- Toinen kurssi Helsingissä on valmistelussa, mutta siitä ei ole vielä tehty päätöstä. Näyttäisi kuitenkin siltä, että tarvetta on, toteaa Kuopion Pelastusopiston apulaisrehtori Pekka Rantala.

Onni päivystäjäpulassa on, että halukkaita koulutettavia riittää. Helsingin kurssille oli hakijoita kaikkiaan 192, kun vain 24 valittiin. Suuria hakijamäärät ovat viime vuosina olleet myös Kuopiossa. Tammikuussa hakijoita oli ennätykselliset 466, ja sisäänpääsyprosentti oli 4,3. Aiempina vuosina hakijoita on ollut 140-210, jolloin sisään on helpoimmillaankin päässyt hakijoista vain 14,3 prosenttia.

- Nämä luvut ovat melkoisia. Tätähän voidaan kohta verrata jo taideteollisen pääsyprosentteihin, Koskela hymähtää, mutta muistuttaa vielä, että vaativa on työkin.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja