Hätäkeskus ei löytänyt Matin osoitetta, kun hänen vaimonsa sai sairaskohtauksen – kuntien katuosoitteiden muutoksissa jopa kuukausien viiveitä viranomaisille: "Eihän tämä voi olla totta"

2:15
Marraskuussa kokkolalaisen Matti Myllymäen vaimo sai sairauskohtauksen, ja Myllymäki soitti hätäkeskukseen. Ambulanssi ei ollut löytää perille, koska katuosoitteen muutos ei ollut päivittynyt viranomaiselle.

Kunnissa tehtävät katuosoitteiden muutokset voivat päätyä viranomaisten järjestelmiin vasta kuukausien viiveellä. Suurin ongelma syntyy, jos hätäkeskus ei löydä uutta osoitetta mistään eikä avun tilaaja osaa tai pysty tarkempia neuvoja antamaan.

Marraskuun 12. päivä kokkolalaisen Matti Myllymäen vaimo sai sairauskohtauksen, ja Myllymäki soitti hätäkeskukseen.

– Kun ilmoitin, että kuusikymmentä kaksi, Ouluntie 62, niin siellä sanottiin, että sellaista osoitetta ei ole heillä. Sanoin sitten vanhan osoitteen ja se löytyi, Myllymäki kertaa.

Ambulanssi ei kuitenkaan löytänyt perille, vaikka kadun numerointi oli uusittu jo yli kaksi kuukautta aiemmin.

– Odotin aikani ja aikani sitä. Sitten lähdin tuonne tien varteen ja näin, että ambulanssi tuli pitkin pyörätietä ja katsoi, että missä semmoinen osoite on, koska sitä ei enää ollut.

Viive voi olla kolme kuukautta

Kun kunta muuttaa katuosoitteita, niiden siirtyminen viranomaisjärjestelmiin ottaa aikaa.

– Käytännössä tällä hetkellä paikkatietoaineistot pystytään päivittämään neljä kertaa vuodessa, eli normaalitilanteessa tällä hetkellä se viive voi olla noin kolmen kuukauden luokkaa, sanoo Hätäkeskuslaitoksen sovellusasiantuntija Sami Suomalainen.

– Jokaisella viranomaisella on oma prosessi miten kartta-aineisto louhitaan maanmittauslaitoksen aineistosta ja siirretään viranomaisen omiin järjestelmiin sopivaksi. Puhutaan kuukaudesta kahdesta vähintään siinä työssä, kertoo puolestaan pelastuspäällikkö Jukka Kangasvieri Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastuslaitokselta.

Viranomaiset odottavatkin nyt uuden, reaaliaikaisen paikkatietoalustan valmistumista kuin kuuta nousevaa. Nimittäin kenen on vastuu, jos apu ei löydä perille?

– Yksiselitteistä syytä tai vastuuta en osaa sanoa, että mihin se voitaisiin osoittaa. Tällä hetkellä meidän rakenteet ovat valitettavasti tällaiset, Suomalainen toteaa.

"Eihän tämä voi olla totta"

Matti Myllymäen vaimo selvisi, mutta ongelma on jäänyt vaivaamaan.

– Yöllä sitten tuossa tuli mieleen, kun valvoin, että eihän tämä voi olla totta. Koska tässä Ouluntien varressa asuu monta sataa ihmistä, niin koskaan ei tiedä, mitä kellekin tapahtuu, Myllymäki pohtii.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja