Mainos

Hätäkeskuksissa toivotaan paikallista toimivaltaa

Valituskirjeen aiheuttamaan kohuun odotetaan ratkaisua lähiviikkoina.

Helsingin hätäkeskuksen johtaja Markus Grönholm näkee takkuavan päätöksenteon suurimpana ongelmana hätäkeskuslaitoksen toiminnassa. Hänen mukaansa toimivaltaa tulisi siirtää Porin hätäkeskusyksiköltä hätäkeskuksille.

- Onko se sitten organisaation nuoruutta vai mitä, ettei olla opittu rakentamaan tätä organisaatiota valmiiksi? Grönholm kysyy.

- Vastuu on aika kova täällä kentällä. Toimivaltaa tulisi olla myös, jotta päästään päättämään asioista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki lähtisivät soolouralle.

Kuluvalla viikolla sisäministeri Kari Rajamäelle lähetetyssä valituskirjelmässä hätäkeskusten johtajat käytännössä vaativat hätäkeskuslaitoksen johtajan Jyrki Landstedtin eroa. Kirjeen oli allekirjoittanut 15:sta Suomen hätäkeskusten johtajasta 14.

- Halusimme omin sanoin tuoda julki huolestumisemme. Johtajat pitävät säännöllisesti yhteyttä toisiinsa siitä, millaiset olot eri keskuksissa on. Toivotaan, että hätäkeskuslaitos pääsee parempaan myötätuuleen kuin missä se on nyt ollut.

Grönholmin mukaan hätäkeskuslaitoksen toiminnassa olevat puutteet eivät kuitenkaan toistaiseksi aiheuta kansalaisille mitään välitöntä hengenvaaraa.

- Kyllä ihmiset saavat edelleen apua.

Landstedt esittää näkemyksensä loppuviikosta

Sisäministeriössä ratkaisun hätäkeskusten johtajien lähettämän kirjeen aiheuttamaan kohuun odotetaan syntyvän lähiviikkoina.

- On todettu, että lähiviikkojen aikana. Varmaan menee tuo ensi viikko, ja sitten alkaa olla valmista, kertoo sisäministeriön viestintäpäällikkö Kaija Uusisilta.

Sisäministeriöstä kerrotaan, että hätäkeskuslaitoksen johtajaa Landstedtia kuullaan perjantaina asiaan liittyen. Tänään ministeriössä kuultavana oli eri hätäkeskusten johtajia.

Viime kädessä päätöksen asiasta tekee sisäministeri Kari Rajamäki ministeriössä tehdyn esityksen perusteella.

Lomailemassa ollut Landstedt ei ole toistaiseksi kommentoinut julkisuudessa asiaa, mutta kertoo näkemyksensä hätäkeskuslaitoksen tilanteesta huomenna tiedotustilaisuudessa.

Ministeriön seurantaryhmä on selvittänyt elokuusta lähtien hätäkeskusten tilannetta. Kansliapäällikkö Ritva Viljasen johtamaan työryhmään kuuluvat lisäksi poliisiylijohtaja Markku Salminen, pelastusylijohtaja Pentti Partanen ja hätäkeskuslaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Markku Mylly.

Palomiesliitto odottaa ripeää päätöksentekoa

Suomen Palomiesliitto (SPAL) tiedotti tänään, että hätäkeskuslaitoksen kriisiä ei voi pitää yllätyksenä. SPAL:n puheenjohtajan Kim Nikulan mukaan ministeriön on kannettava vastuunsa tilanteesta.

- Aikaa tilanteen ratkaisemiseksi on ollut enemmän kuin riittävästi. Tilanne ei korjaannu työryhmiä perustamalla. Nyt tarvitaan pikaisia ja selkeitä ratkaisuja, jotta hätäkeskuksissa säilyy työrauha, Nikula toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.