Hätäkeskuksia työllistävät jouluna viina ja väkivalta

- Hätäkeskuksiin tulee jouluna tuhansia puheluita. Puheluiden taustalla on valitettavasti päihtymystä ja perheväkivaltaa. Kun perheellä on enemmän aikaa olla yhdessä, siitä syntyy näitä lieveilmiötä, kuvailee toimialapäällikkö Tuomo Katajisto Hätäkeskuslaitokselta.

Akuutin avuntarpeen rinnalla hätäkeskuksiin soitetaan tulevana viikonloppuna myös sen vuoksi, että yksinäisyydestä kärsivät ihmiset etsivät keskustelukumppania.

- Näissä puheluissa on kyse harvoin sellaisesta avuntarpeesta, jossa tarvitaan ambulanssia, paloautoa tai poliisia. Nämä soitot saattavatkin aiheuttaa sitten sen, että jonkun välitöntä viranomaisapua tarvitsevan soitto estyy, jatkaa Katajisto.

Hätäkeskuksia työllistävät jouluna myös kynttilöistä syttyneet tulipalot.

Numeropalveluista etsitään aattoiltana juttuseuraa

Vaikka moni muu työpaikka hiljentyykin tulevana viikonloppuna joulun viettoon, numeropalveluissa töitä tehdään hätäkeskusten tavoin ahkerasti.

- Rehellisesti sanottuna joulunpyhinä numerotiedusteluun tulee paljon puheluita ihmisiltä, joilla ei ole mitään asiaa tai kysyttävää. Yksinäisille ihmisille, jotka eivät vietä joulua perinteiseen tapaan sukulaisten, ystävien ja rakkaidensa kanssa, kenen tahansa ääni saattaa kelvata keskustelukumppaniksi, kuvailee varatoimitusjohtaja Stefan Anderson Eniro Sentraalista.

- Keskustelukumppania kaipaavilta tulee puheluita joka joulu, tietää myös Fonectan liiketoimintajohtaja Lauri Kangaslahti.

- Työntekijämme eivät yritetä leikkiä amatööripsykologeja, vaan he ohjaavat soittajaa ottamaan yhteyttä kriisipuhelimiin tai hätäkeskukseen, jos tarvetta on. Totta kai yritämme ensisijaisesti palvella soittajaa, mutta ei ole tarkoituksenmukaista pitää luuria auki ja pitkittää keskustelua, joka on soitettu maksulliseen linjaan, jatkaa Anderson.

Miten paistan kinkun?

Numeropalveluista kysytään joulunpyhinä lisäksi avoimien apteekkien ja ravintoloiden yhteystietoja sekä joukkoliikenneaikatauluja. Edellä mainittujen lisäksi numeropalveluista on kysytty ohjetta myös kinkun paistoon.

- Kysytään miten kinkku paistetaan leivinuunissa tai että mitä tehdä, kun pöydällä on kuuden kilon jäinen kinkku, kuvailee Kangaslahti.

Nuoren mieshenkilön kerrotaan soittaneen 118-numeropalveluun ja kertoneen, että hänellä on kinkku, mutta ei valmistusohjetta. Mies kyseli monessako asteessa ja kuinka kauan kinkkua pitäisi paistaa. Hän ei tiennyt keneltä kysyä neuvoa, joten hän valitsi paikan, jossa arveli työskentelevän paljon naisia.

Numeropalvelun työntekijä vastasi, ettei valitettavasti tiennyt kinkun paistamisesta yhtään mitään eikä siten voinut häntä asiassa auttaa. Soittaja ei kuitenkaan antanut periksi vaan pyysi, että puhelimeen kutsuttaisiin kollega, jolla kinkun paisto olisi hallussa. Lopulta paistokonkari löytyikin.

- Edellisinä jouluina meille on soittanut useita asiakkaita, jotka ovat kysyneet eri virastojen yhteystietoja ja yllättyneet siitä, että esimerkiksi verovirasto on joulupäivänä kiinni, jatkaa Kangaslahti.

Lue myös:

    Uusimmat