Hätäkeskukset lujilla kesäkuukausina

Hätäpuheluiden määrä kasvaa kolmanneksella kesälomien aikana. Alkoholin käyttö lisää häiriökäyttäytymistä, ja monet yksinäiset hakevat lohtua numerosta, joka varmasti vastaa.

Hätäpuheluiden määrä kasvaa kolmanneksella kesäkauden aikana. Sairaankuljetukset, pelastus- ja poliisitehtävät nousevat huippuunsa heinäkuussa, kun koko Suomi on lomalla.

- Lomakautena liikenteen ja muun toimeliaisuuden määrä kasvaa, joten tapaturmatkin lisääntyvät. Hätäkeskusten henkilökunta on nyt aika lujilla, sanoo viestipäällikkö Osmo Malmi Kaakkois-Suomen hätäkeskuksesta.

Onnettomuuksien ja tapaturmien ohella hätäkeskuksia työllistää ihmisten yksinäistyminen. Vapaa-aika käy Malmin mukaan monelle yksinäiselle ylivoimaiseksi ja yhteyttä haetaan numerosta, joka varmasti vastaa.

- Pettymys on tietysti melkoinen, kun meillä ei ole aikaa auttaa muuten kuin ohjaamalla soittajaa ammattilaisen puheille, Malmi kuvaa.

Varsinaiset ilkivaltasoitot ovat vähentyneet, koska yleisesti tiedetään, että häiriköinnistä jää varmuudella kiinni.

Kaakkois-Suomen hätäkeskuksessa hätäpuheluita kirjataan vuosittain noin 235 000 kappaletta, joista viranomaisille välitetään tehtävinä vajaat puolet. Sairaankuljetusten, poliisitehtävien ja sammutustöiden määrä kasvaa heinäkuussa keskimäärin parilla tuhannella tammikuuhun verrattuna.

Sosiaalipäivystys tullut tarpeeseen

Heinäkuun ruuhka on huomioitu hätäkeskusten työvuorosuunnittelussa, vilkkaimpia ovat viikonloppuyöt. Jos linjat ruuhkautuvat, Osmo Malmi kehottaa hätänumeroon soittajaa odottamaan puhelinta sulkematta, sillä järjestelmä jakaa vuoron automaattisesti sille, joka on pysynyt pisimpään linjalla.

Sosiaalisten hätäsoittojen kanavointia on helpottanut Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa aloitettu ympärivuorokautinen sosiaalipäivystys. Tietoja pystytään nyt välittämään toimivaltaiselle viranomaiselle. Sosiaalipäivystys auttaa merkittävästi myös poliisin työtä, sanoo ylikomisario Leo Peuha Lappeenrannan poliisilaitokselta.

- Kesä näkyy poliisin työssä kaikenlaisen häiriökäyttäytymisen kasvuna, ja myös kotihälytykset lisääntyvät. Sosiaalipäivystyksen kautta saadaan tarvittaessa nopeasti apua, mikä on tärkeää varsinkin lastensuojeluasioissa, Peuha huomauttaa.

Hänen mukaansa alkoholi on suurin tekijä häiriökäyttäytymisen taustalla. Viinan virittämänä toimettomuus muuttuu helposti vääränlaiseksi toimeliaisuudeksi - ilkivallaksi ja pahoinpitelyiksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat