Mainos

Hassi tehostaisi ympäristöverotusta

Ympäristöministeri Satu Hassi haluaisi uudistaa ympäristöverotusta. Hänen mielestään esim. auton vuotuinen käyttömaksu tulisi porrastaa polttoaineen kulutuksen mukaan.

Hassi haluaisi nostaa verotuksen nykyistä keskeisempään asemaan ilmastopolitiikassa. Hänen mielestään keskustelu kasvihuonekaasujen vähentämisestä on Suomessa aivan liian yksipuolista, koska keskustelu päästöjen vähentämisestä liitetään aina ydinvoiman lisärakentamiseen. Vihreän liiton valtuuskunnassa Lahdessa puhunut Hassi moittii laskelmia, joiden mukaan päästöjen vähentäminen tulisi kalliiksi ilman lisäydinvoimaa. Hän kaipasi puolueettoman tieteellisen tahon tekemää vertailua.

Ajoneuvoveron uudistamisen lisäksi Hassi toivoon kaatopaikkaveron ulottamista myös teollisuuden kaatopaikoille. Lisäksi hän tutkia mallia, jolla Ruotsi on onnistunut vähentämään typen oksidien päästöjä. Voimalaitosten päästöjä verotetaan, mutta veron tuotto palautetaan samoille voimalaitoksille tuotetun energian suhteessa. Verorasitus ei kasva, mutta puhtaimmat laitokset hyötyvät.

Hassi muistutti, että 1990-luvulla tapahtunut energiaverojen nosto on jo leikannut Suomen kasvihuonepäästöjen lisäyksestä kolme neljännestä. Näin suurta vähennystä ei ole saatu aikaan millään muulla yksittäisellä keinolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.