Mainos

Hassi paheksuu Bushin Kioto-päätöstä

Ympäristöministeri, vihreiden puheenjohtaja Satu Hassi paheksuu Yhdysvaltojen päätöstä jättää Kioton ilmastosopimus vahvistamatta. Ratkaisu ei ollut yllätys ottaen huomioon presidentti George W. Bushin aikaisemmat lausunnot, Hassi sanoi STT:lle.

-Se on valitettavaa, vastuutonta ja mielestäni myös takapajuista. EU:n pitää Hassin mielestä jatkaa omia vähennyksiään ja tehdä selväksi amerikkalaisille, että päätös haittaa suhteita myös muilla aloilla.

-Yhdysvaltojen mukanaolo ilmastopolitiikassa on edellytys hyville suhteille EU:n ja Yhdysvaltojen välillä. Se ei ole pala, joka voidaan vain napsaista politiikasta pois ilman, että siitä on seurauksia esimerkiksi kauppapolitiikassa, Hassi sanoi.

Japani haluaa USA:n mukaan

Japani kehottaa Yhdysvaltoja harkitsemaan uudestaan Kioton ilmastosopimuksen hyväksymistä. Japanin hallituksen edustaja muistutti, että Yhdysvallat on maailman suurin hiilidioksidipäästöjen tuottaja. Myös EU on ilmaissut olevansa hyvin huolissaan Valkoisen talon ilmoituksesta, että Yhdysvallat ei aio ratifioida Kioton ilmastosopimusta. Yhdysvaltain mukaan sopimus on ristiriidassa Yhdysvaltain taloudellisten etujen kanssa.

-On hyvin huolestuttavaa, jos Yhdysvallat vetäytyy sopimuksesta. EU on valmis keskustelemaan sopimuksen yksityiskohdista, mutta ei koko sopimuksen hylkäämisestä, sanoi EU:n ympäristöasioista vastaava komissaari Margot Wallström torstaina Brysselissä.

Japani ilmaisi huolensa siitä, että muut maat saattavat seurata Yhdysvaltain esimerkkiä, sillä presidentti George W. Bushin lausunnot nakertavat koko sopimusneuvottelujen uskottavuutta. Myös Australia ja Britannia ovat pahoitelleet Yhdysvaltain lausuntoja.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.