Mainos

Hassi närkästyi Suomen asemyyntiaikeista

Vihreiden Satu Hassi on närkästynyt Suomen aikeista myydä aseita yhdysvaltoihin. Asia nousi esiin eduskunnassa torstaina. Pääministeri Paavo Lipponen puolestaan ei näe esteitä suomalais-ruotsalaisen Patria-Hägglunds -puolustustarviketarvikeyhtiön mahdollisiin kranaatinheitin kauppoihin Yhdysvaltoihin.

Hassin mielestä on arveluttavaa myydä aseita sotaan valmistautuvalle maalle, - Yhdysvallathan ei varsinaisesti ole sotaa käyvä maa nyt, mutta se valmistautuu sotaan erittäin näyttävästi ja on myöskin moneen otteeseen todennut, että sen toiminta ei ole sidoksissa siihen, mitä YK:ssa päätetään. Onko sopivaa markkinoida suomalaisia aseita tällaisessa tilanteessa tällaiselle maalle, Hassi ihmettelee.

- Tarkoittaako tämä nyt sitä, että pieni Suomikin hyväksyy sellaisen kirjoittamattoman säännön kansainväliseen elämään, että suuria koskevat eri normit kuin pieniä, Hassi jatkoi.

Lipponen eri linjoilla Hassin kanssa

Pääministeri Lipponen on Hassin kanssa eri mieltä Yhdysvaltojen asemasta, - Yhdysvallat ei ole sotaa käyvä maa. Yhdysvallathan toimii nimenomaan tällä hetkellä, jos on kysymys Irakin-kriisistä, YK:n turvallisuusneuvoston päätösten perusteella, Lipponen totesi.

Pääministeri ei näe mitään laillisia esteitä kaupoille, - Nyt on kysymys täysin laillisesta elinkeinotoiminnasta meidän etujemme puolustamisessa. Me olemme ostaneet Yhdysvalloilta miljardien edestä aseita. Onhan se nyt käsittämätöntä, jos me emme voi sinne mitään myydä. Lipponen perusteli kantaansa.

Pääministerin mielestä Suomi ei voi lähteä ennakoimaan Yhdysvaltojen toimia, - Nyt tämä on kuin kumpujen yöstä tämä edustaja Hassin logiikka. Yhdysvallathan toimii Irakin kriisissä YK:n turvallisuusneuvoston päätösten mukaisesti. Eikä siellä mitään sotaa olla käymässä. Emme me tämmöisiä kysymyksiä voi ennakoida, että ennakolta jo Yhdysvallat toimii yksin. Jos niin kävisi, silloinkin meidän on tarkasteltava, mistä on kysymys. Lipponen totesi.

Suomi ei voi Lipposen mukaan leimata Yhdysvaltoja etukäteen, - Kaiken huippu on se, että me jo ennakolta lähtisimme leimaamaan Yhdysvallat, kun nyt nimenomaan kaikki pyrimme toimimaan yhdessä YK:n turvallisuusneuvoston johdolla, jotta sota voitaisiin välttää.

Suomalais-ruotsalainen Patria-Hägglunds myi AMOSin teknologialisenssin yhdysvaltalaiselle AAI-yhtiölle eilen. AAI edustaa suomalais-ruotsalaista firmaa noin 1,2 miljardin euron arvoisessa, 400 heittimen myymistä Yhdysvaltain armeijalle koskevassa tarjouskilvassa.

(MTV3)

Katso myös Matti Simulan juttu aiheesta
(Kymmenen uutiset 30.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.