Mainos

Hassi: Lehtomäki enemmän kuin jäävi

Vaikka ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) jääväisi itsensä Talvivaaran kaivosyhtiötä koskevien päätösten teosta, suuri osa muista ympäristöministeriön vastuulla olevista asioista vaikuttaa laajasti kaivosalaan. Tätä mieltä on europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr.), joka toimi kolme vuotta ympäristöministerinä vuosituhannen vaihteessa.

Kaivosala on sidoksissa esimerkiksi liikennehankkeisiin, maankäyttöön ja moniin elinkeinoihin.

Hassi pitää nykyasetelmaa vähintäänkin kyseenalaisena. Hän korostaa, että Lehtomäen johdolla valmistellaan ympäristönsuojelulakia, joka koskee kaikkien mahdollisten laitosten päästöjä.

- Jos jääviys tulkitaan laajasti, Lehtomäki on jäävi johtamaan ympäristönsuojelulain uudistamista.

Hassi muistuttaa, että asiaan liittyy lähes kaikki mahdollinen ympäristölainsäädäntö, kaikki päästöt maaperään, ilmaan ja vesistöihin.

Ympäristöministeriö vastaa muun muassa vesilaista, luonnonsuojelulaista, maankäyttö- ja rakennuslaeista ja lukuisista muista säädöksistä.

Ministeri johtaa koko koneistoa

Suurin ongelma Hassin mielestä on kuitenkin se, että ministeri johtaa koko ympäristöhallintoa.

- Vaikka ministeri ei itse voi osallistua hallituksen muodolliseen päätöksentekoon, hän voi kulissien takana ja ministeriössään vaikuttaa lakien ja lupien valmisteluun.

Hassi pitää ympäristöministerin poliittisen moraalin kannalta kyseenalaisena sitä, että hänen perheensä päätti hankkia juuri sen kaivosyhtiön osakkeita, joka ensimmäisenä Suomessa aikoo aloittaa uraanin louhinnan.

- Juuri sehän on ympäristön kannalta aivan erityisen ongelmallista.

Hassi pitää epäilyttävänä ajankohtaa, jolloin osakekaupat tehtiin, sillä Talvivaaran tavoite muuttaa toimintaansa uraanikaivokseksi oli jo tiedossa.

- Epäily herää, että Lehtomäen perheessä on arvioitu, että hanke menee läpi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.