Mainos

Hassi haluaa eroon hehkulampuista

Satu Hassi huomauttaa, että 100 watin hehkulamppu muuttaa valoksi vain 5 %, kun 95 % lampun syömästä sähköstä muuttuu lämmöksi.

Europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr.) haluaa eroon hehkulampuista. Suomen tulisi hänen mukaansa kieltää ensi vuoden alusta 100 watin ja sitä suurempien lamppujen myynti, ja sen jälkeen asteittain pienemmät hehkulamput.

Blogissaan Hassi toteaa, että valaistus vie noin kuudesosan EU:n kuluttamasta sähköstä. Jos EU kieltäisi hehkulamppujen myynnin, hiilidioksidipäästöt pienenisivät noin 20 miljoonaa tonnia vuodessa, ja sähkön säästö vastaisi 10 miljoonan kodin sähkönkulutusta.

-Suomessa säästö vastaisi 55 000 sähkölämmitteisen omakotitalon kulutusta, Hassi kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että 100 watin hehkulamppu muuttaa valoksi vain 5 wattia, kun 95 wattia lampun syömästä sähköstä muuttuu lämmöksi.

-Sama 5 wattia valoa saadaan aikaan 20 watin pienoisloistelampulla, joka siis muuttaa sähköä lämmöksi "vain" 15 watin teholla, Hassi konkretisoi.

Hehkulampuista ovat jo päättäneet luopua muun muassa Australia, Kuuba ja Yhdysvaltain osavaltioista Kalifornia. Britannia puolestaan kielsi tämän vuoden alusta 150 watin hehkulamppujen myynnin, ensi vuoden alusta 100 watin ja sitä seuraavana vuonna 60 ja 40 watin lamput.

Hehkulamppujen kohtaloa käsitellään parhaillaan myös EU:n komissiossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.