Harvinaisten lintujen harhailukausi on alkanut

Tähän mennessä lintuharrastajat ovat nähneet esimerkiksi pronssi-iibiksen, ruskohaikaran sekä kaksi huippuharvinaista arotaskua.

Jos linnuilla on sisäinen kompassi, niin joskus se menee sekaisin. Lokakuun alkuviikot ovat aikaa, jolloin Suomeen ja Eurooppaan harhautuu säännöllisesti harvinaisia lintulajeja.

Tähän mennessä Suomessa on jo havaittu muutamia harvinaisuuksia. Esimerkiksi arotaskuista on kaksi havaintoa, Korppoosta ja Dragsfjärdistä.

Rastaisiin kuuluvat arotaskut ovat huippuharvinaisia vieraita. Birdlife Suomen mukaan niistä on yhteensä alle 15 havaintoa kautta aikojen.

Hangossa ja Tammisaaressa havaittiin viime viikolla pronssi-iibis, joka on myös suurharvinaisuus. Pronssi-iibis pesii Mustanmeren ja Balkanin suunnalla, Gibraltarilla ja osissa Pohjois-Afrikkaa.

- Lennossa se on vähän hassun näköinen, käyrä kaula ja kuperat siivet. Kuin iso musta kuovi, kyllä sen maallikkokin erottaa, sanoo pronssi-iibiksen Hangon lintuasemalta havainnut Aatu Vattulainen.

Hangon lintuasema sijaitsee Suomen lounaisimman niemen kärjessä. Aatu Vattulainen on asunut ja tarkkaillut lintuja asemalla lähes vuoden päivät.

Tammisaaressa pronssi-iibis nähtiin samaan aikaan kuin Hangossa, joten lintuja on ainakin kaksi.

Talveksi lintuasema hiljenee Suomeen on tänä syksynä harhautunut myös ruskohaikara, joka nähtiin viime viikolla Siuntiossa. Lintu on hieman harmaahaikaraa pienempi, ja se lentää samaan tapaan pää hartioiden väliin vedettynä. Ruskohaikara on Euroopassa paikoin yleinen, mutta Suomessa sekin luokitellaan suureksi harvinaisuudeksi. Lajista on kertynyt aikojen saatossa vain kahdeksan havaintoa.

Taigauunilinnuista on reilut 40 havaintoa kahden viikon aikana. Lintu on jokasyksyinen vieras Siperiasta, joskin sitä on tänä syksynä nähty poikkeuksellisen paljon. Hyvää aikaa tarkkailla jatkuu marraskuuhun saakka.

- Sitten hiljenee. Talvella asemalla on vaikeampi viihtyä, kun ei ole lintuja, Vattulainen naurahtaa.

Jotkut tutkijat selittävät lintujen eksymisen vialla sisäisessä kompassissa. Lisäksi harhailijoita tuo Suomeen suotuisa tuuli, joka puhaltaa pitkään ja voimakkaasti Etelä-Venäjältä. Joidenkin lajien sanotaan myös kiertelevän uusia pesimispaikkoja etsimässä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat