Mainos

Harvinaisia yölämpötiloja – yöt paikoin trooppisia

Heinäkuun lopun ja elokuun alun yöt ovat olleet paikoin trooppisia eli lämpötila on pysynyt 20 asteen yläpuolella läpi yön.

Lämpimimpiä yöt ovat olleet rannikoilla ja saaristossa. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä lämpötila on pysytellyt muutamana yönä heinäkuun lopussa ja elokuun alussa 20 asteen yläpuolella. Myös illat ovat olleet lämpimiä.

– Jos olet lämpimien elokuisten iltojen ystävä, nyt niitä on ollut tarjolla. Runsas ilmankosteus estää lämpötilan jyrkän laskun. Hellelukemia on mitattu pitkälle iltaan asti. Alimmillaan yölämpötilat ovat olleet aamuyöllä kello 4-5 tienoilla, sanoo MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Korkein yön alin lämpötila on ollut tänä kesänä Kotkan Haapasaaren meriasemalla 28. heinäkuuta mitattu 23,8 astetta. Se on vuodesta 1959 lähtevien Ilmatieteen laitoksen sähköisten tilastojen kuudenneksi lämpimin yön alin lukema.

– Tässä voidaan jo puhua harvinaisesta. Trooppisia öitä on tämän kesän lisäksi ollut erityisesti vuosina 2003 ja 2010 sekä vuonna 1988. Trooppiset yöt ovat nimenomaan rannikkojen sekä meri- ja järvialueiden ilmiö näin loppukesällä, kun vedet ovat lämpimiä. Myös kaupunkien keskustoissa niitä voi esiintyä, sillä rakennukset varastoivat lämpöä, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelusta.

Maa-asemien korkein yön alin lämpötila tänä kesänä on Helsingin rautatieasemalla 28. heinäkuuta mitattu 22,9 astetta. Helsingin Kumpulassa mitattiin 4. elokuuta yön alimmaksi 21,8 astetta. Harmajan meriasemalla Helsingin edustalla oli heinäkuun lopussa kahdeksan trooppista yötä peräkkäin.

Vuodesta 1959 alkavien tilastojen korkein yön alin lukema on Kotkan Haapasaaressa 31. heinäkuuta 2003 mitattu 24,1 astetta. Vuonna 2010 Helsingissä oli trooppinen yö vielä 14. elokuuta.

Myös ensi yöstä on tulossa lämmin etenkin rannikoilla. Torstaina ja perjantaina sade- ja ukkoskuurot viilentävät kuitenkin paikoin jo ilmaa.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.