Mainos

Harvinaisia kuparisorsia tavattu Suomessa

Suomessa harvinainen kuparisorsa vieraili vapun tienoissa Jyväskylän Jyväsjärvellä. Koreat vieraat vetivät järven rannoille runsaasti lintuharrastajia.

Kokenut jyväskyläläinen lintuharrastaja Ari Sylgrén löysi kolme kuparisorsaa vappuretkellään Kuokkalan Pitkäruohon edustalta. Parvessa oli naaras ja kaksi koirasta. Tänään aamulla kuparisorsat olivat vielä Jyväsjärvellä. Ne olivat siirtyneet järven vastakkaiselle puolelle VTT:n venerantaan.

Harri Högmander Keski-Suomen lintutieteellisestä yhdistyksestä kertoo, että kuparisorsa on alun perin pohjoisamerikkalainen pieni sukeltajasorsa. Koiras on sorsien tapaan värikäs. Lintu on kuparinruskea lukuun ottamatta viuhkamaista pyrstöä, valkeita poskia ja mustaa päälakea. Nokka on kirkkaan vaaleansininen. Naaras on harmaan ja ruskean kirjava.

Kuparisorsia istutettiin 1950-luvulla Englantiin, jonne on muodostunut kasvava luonnonvarainen kanta. Suomessa lajia on tavattu kymmenkunta kertaa. Tältä keväältä on yksi aiempi havainto Hailuodosta. Harhautujia ei enää luokitella tarhakarkulaisiksi, vaan niitä pidetään luonnonvaraisina.

BirdLife opastaa bongauksesta kiinnostuneita

BirdLife Suomi järjestää lintuharrastustapahtuma "Tornien taiston" lauantaina 3. toukokuuta. Ennätyksellisesti yli 160 lintutornissa kautta maan yritetään havaita mahdollisimman monta lintulajia klo 05-13. Samalla tehdään tunnetuksi lintuja ja lintuharrastusta.

Aamupäivällä kannattaa jokaisen linnuista kiinnostuneen suunnata lähimpään lintutorniin ja kiivetä avustamaan kisailijoita sekä kyselemään linnuista ja lintuharrastuksesta. Yleisölle esitellään lintuja ja lintuharrastusta kaikissa kisaan osallistuvissa torneissa.

Kilpailulla kerätään varoja selkälokin ja metsähanhen suojeluhankkeisiin. Tornien taiston järjestää lintuharrastajien keskusjärjestö BirdLife Suomi ja tapahtumaa sponsoroi Kemira.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.