Mainos

Harvinaiset hanget – etelässä lunta jo yli puoli metriä

Etelä-Suomessa on jo paikoin harvinaisen paljon lunta ajankohtaan nähden.

Maan eteläosassa on mitattu jo yli puolen metrin lumimääriä. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli tänä aamuna lunta 55 senttimetriä, mikä on paikan mittaushistorian toiseksi korkein luku joulukuun 18. päivä. Vuonna 1965 samana päivänä lunta oli 69 senttimetriä. Suomen lumisimmat mittausasemat ovat tällä hetkellä Kittilässä ja Enontekiöllä, missä lunta oli aamulla 62 senttimetriä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan myös esimerkiksi Kouvolan Anjalassa on ollut enemmän lunta tässä vaiheessa joulukuuta vain kerran aiemmin 50 vuoden aikana. Anjalan mittauspiste näytti aamulla 51 senttimetriä, samana päivänä vuonna 1965 lunta oli 60 senttimetriä.

Lumikerrosten mittaustulokset eivät kuitenkaan aina ole sentilleen luotettavia.

– Nyt satanut lumi on tullut voimakkaan tuulen saattamana. Varsinkin etelärannikolla lumi on kinostunut paikoin useiden kymmenien senttimetrien hangeksi. Lumihavainnot tehdään yksittäisistä pisteistä ja lumensyvyys voi vaihdella paljon pienenkin alueen sisällä, toteaa MTV3:n meteorologi Miina Manninen.

Lumihavaintojen mukaan Helsingissä on satanut kuluneen vuorokauden aikana yhdeksän senttimetriä lunta. Helsingin Kumpulassa oli tänä aamuna lunta 46 senttimetriä, Kaisaniemessä 38 senttimetriä.

Lumitilannetiedot, sadetutka, tiesää ja kelikamerat löytyvät MTV3:n sääsivustolta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.